Saffransgifflar

Saffransgifflarna blir extra goda av smör- och mandelmassefyllningen med vanilj som breds på degen innan den rullas ihop till en giffel. Strö lite florsocker över de färdiggräddade saffransbullarna och bjud på vackra och goda saffransgifflar till julfikat.

Ingredienser
18 st
1 förp saffran (à 1/2 g)
2 tsk strösocker
1 msk färskpressad apelsinsaft eller rom
3 dl mjölk
1/2 förp färsk jäst (à 50 g)
1 dl strösocker
8 - 9 dl vetemjöl (8-9 dl motsvarar ca 480-540 g)
1/2 tsk salt
100 g rumstempererat smör
Fyllning
75 g rumstempererat smör
75 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg (till pensling)
Vid servering
1 tsk florsocker
Gör så här
00:05:00
00:10:00
00:05:00
00:45:00
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Energi978 KJ / 234 kCal
Fett10 g
Salt0.5 g
Kolhydrater30 g
Protein4 g
Kommentarer
11 stSå jag använder rätt mängd, är det 25 eller 50 g jäst som ska användas. Det verkar som det ska vara 25 g, men aningens otydligt. Skulle vara bättre om ni skrev 25 g jäst istället för ett halvt paket.
Åsa
Hej Åsa! Det är 25 g jäst som används i det här receptet. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Väldigt lättarbetad deg! Jag gjorde 24 st (3 cirklar, 8 snittar var) och dubbel sats av fyllningen där jag även la till rivet apelsinskal. Hade inga problem med att fyllningen läckte. Gräddade 10 min 175C varmluft så att jag kunde ta båda plåtarna samtidigt.
Ingrid
Wow!!! De blev såå fluffiga och saftiga!!
Madelene
Mycket bra recept
Victoria
Säkert goda men för stora! Kunde gott och väl gjort 24 istället för 18. Smör/vanilj-röran flöt ut på hela plåten😵💫🤪.
Siv
Kan man frysa in dessa?
Louise
Hej Louise! Alla bullar är ju godast nybakade men det går bra att frysa dem. Hoppas du gillar gifflarna. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Jättegoda. Mycket populära
Leif
SÅ goda! Detta är det godaste jag bakat, gjorde succé på fikat igår. Alla ville ha receptet, bästa betyget! Härlig deg att jobba med, enda jag fick göra mer av var mandelfyllningen😃
Katharina
Lagade dessa ikväll och jag måste bara säga.. DET HÄR ÄR DET ABSOLUT BÄSTA DEGRECEPTET JAG NÅGONSIN ANVÄNT. Degen blir sååååå fluffig att det känns som om man har moln i handen medan man arbetar med den😍 För att inte nämna hur dem smakar.. dem bara smälter i munnen. Jag skojar inte. Provade en för att veta att dem blev goda och har lyckats och handen for automatiskt bara fram och tillbaka efter fler och fler och fler. Min fyllning räckte tyvärr inte till då jag körde dem runda(som pågen gifflar ungefär) men då tog jag hallon&blåbärssylt och det blev så sjukt gott så det finns inte. Tvekar du på att baka det här så bör du inte tveka något mer. DESSA ÄR HIMLEN. Brukar aldrig skriva recensioner på recept annars men är så sjukt imponerad över hur väl det blev.
Amelia
Å tack Amelia <3 vad glada vi blir för din fina kommentar. Detta ska jag hälsa receptkreatören. Önskar dig en riktigt god jul /Ulrika
ICA-köket
Använde minsta mängden mjöl men dubbels sats fyllning. Blev 24 st.
Ingabritt