Saffransfläta med mandel och lingon
Ingen jul utan saffransbullar! Imponera på julfikat med denna saftiga, gyllene saffranslängd i form av en vacker fläta fylld med
mandelmassa och lingon toppad med hackad mandel.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2022
Ingredienser
10-12 bitar
25 g färsk jäst
2 dl mjölk (3 %)
1 förp saffran (à 1/2 g)
6 1/2 dl vetemjöl + extra till utbakning (6 1/2 dl motsvarar ca 390 g)
1 dl strösocker
75 g rumstempererat smör
1 ägg
1/2 tsk salt
1 uppvispat ägg (till pensling)
Fyllning
150 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl frysta lingon
1 msk majsstärkelse
1 dl hackad sötmandel
Sockerlag
3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Näringsvärdet är beräknat per bit på 10 bitar.
Gör så här
Tips
Saffranslängden går utmärkt att frysa in.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2041 KJ / 488 kCal
Fett24 g
Salt1 g
Kolhydrater58 g
Protein9 g
Kommentarer
Andra året jag gör de här och de är så löjligt goda! Behövdes kanske en matsked extra mjöl till degen, men efter jäsning i kylskåp går den jättebra att baka ut även om den känns lite kladdig till en början. Favoritrecept!
Rebecka
2023-12-17Fruktansvärt kladdig deg, nästan omöjlig att baka ut!
Barbro
2022-12-11Fantastiskt fin deg och god fyllning. Jag värmde mjölken och stötte saffranet med socker innan jag blandade med jäst. Det blev jättebra. Gjorde dubbel sats och använde hälften till vanliga lussebullar.
Kristina
2022-12-10