Babka med saffran och choklad
Babka är en magisk god och saftig flätad bulle, här formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad – perfekt att baka till julfika eller adventsfika.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2020
Ingredienser
ca 15 bitar
Deg
1 1/2 dl mjölk (3%)
2 förp saffran (à 1/2 g)
4 msk strösocker
1/4 förp färsk jäst (à 50 g)
125 g rumsvarmt smör
2 rumsvarma ägg
6 - 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
1/2 tsk salt
Fyllning
75 g mörk choklad
150 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
vetemjöl (till utbakning)
Sockerlag
3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Detta recept har blivit en klassiker till julen sen vi såg receptet i Buffé. Otroligt gott, och väl värt baktiden!
Hanna
2023-12-02Kan man använda torrjäst istället för färsk?
Johan
2022-12-21Hej Johan! Ja, det går bra med torrjäst, läs på förpackningen för instruktioner för hur torrjäst används. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-12-22Galet gott!
Linda
2022-11-22