ÖVER 60 MIN | Avancerad

Babka med saffran och choklad

Babka är en magisk god och saftig flätad bulle, här formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad – perfekt att baka till julfika eller adventsfika.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 15 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm 37°C. Ta från värmen och häll i en stor bunke.
  2. Smula ner jästen och rör tills jästen löses upp. Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig. När den är elastisk och glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.
  3. Fyllning: Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller i en bunke över vattenbad. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
  4. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm. Bred på fyllningen men lämna en kant ca 2 cm på ena långsidan. Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar. Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra. Lyft försiktigt över kransen till en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme.
  5. Sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna. 
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda kransen i nedre delen av ugnen ca 20–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka att den är genomgräddad. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.

För alla

Kontrollera noga innehållet i chokladen.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk, smör och choklad mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: ca 15 bitar
Deg
  • 1 1/2 dl mjölk (3%)
  • 2 förp saffran (à 1/2 g)
  • 4 msk strösocker
  • 1/4 förp färsk jäst (à 50 g)
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 rumsvarma ägg
  • 6 - 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
  • 1/2 tsk salt
Fyllning
  • 75 g mörk choklad
  • 150 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk strösocker
  • vetemjöl (till utbakning)
Sockerlag
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten