Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Saffranscouscous med kräftor och tomat

Couscousen i denna rätt får en sprakande gul färg eftersom den kokats med saffran. Och extra knaprig blir den då sockerärter sällskapar. Till detta avnjuter du en härlig kräftsås med en tomatsås i grunden. Selleri, röd peppar och tomater gör den robust, och så en gnutta citron så klart. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 2, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Couscous: Koka upp vatten, buljongtärning, salt, saffran och olivoljan i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner couscous och täck med lock.
  2. Strimla sockerärterna tunt på längden och hacka persiljan.
  3. Innan servering, fluffa upp couscousen med en gaffel och vänd ner sockerärterna och persiljan.
  4. Kräftsås: Låt kräftorna rinna av i en sil. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skiva sellerin. Dela, kärna ur och hacka chilin.
  5. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en kastrull. Häll på tomaterna och låt sjuda ca 5 minuter.
  6. Riv skalet av citronen och pressa ur saften.
  7. Rör ner kräftorna i tomatsåsen tillsammans med citronskal och -saft och låt det bli varmt, men låt det inte koka. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera kräftsåsen med couscousen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri couscous alternativt ris eller quinoa.

Ingredienser

Portioner: 4
Couscous
  • 4 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 g saffran
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 4 dl couscous
  • 150 g sockerärtor
  • 1/2 kruka persilja
Kräftsås
  • 2 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 förp stjälkselleri (à 450 g)
  • 1 röd peppar
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 1 citron
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1708 kJ / 408 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept