Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saffransbutterkaka

Om du vill baka den godaste saffranskakan inför jul ska du testa det här ljuvliga receptet på saffransbutterkaka. Kakan blir otroligt mjuk och saftig med en underbar smak av saffran, mandelmassa och mandel. Gudomligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
  2. Blanda i socker, saffran och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
  3. Riv mandelmassan. Rör ut den med vattnet så att den blir bredbar.
  4. Smörj två runda bakformar, ca 24 cm i diameter (för 2 st).
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den, ev med resterande mjöl. Skär degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30x40 cm (för 2 st).
  6. Bre på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formarna. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200°C. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna på galler.

Ingredienser

Portioner: 2 st
  • 1 paket jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 krm salt
  • ca 14 dl vetemjöl (14 dl vetemjöl motsvarar ca 840 g)
Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk vatten
Till pensling:
  • ägg
  • hackad mandel
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?