Saffransbutterkaka
Om du vill baka den godaste saffranskakan inför jul ska du testa det här ljuvliga receptet på saffransbutterkaka. Kakan blir otroligt mjuk och saftig med en underbar smak av saffran,
mandelmassa
och mandel. Gudomligt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024
Ingredienser
10 bitar
1/2 förp jäst (à 50 g)
75 g smör (+ extra till formen)
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 förp saffran (à 1/2 g)
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl (7 dl vetemjöl motsvarar ca 420 g)
Fyllning:
100 g mandelmassa
1 msk vatten
Till pensling:
ca 1/2 dl hackad mandel
1 ägg
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1336 KJ / 319 kCal
Fett12 g
Salt0.3 g
Kolhydrater44 g
Protein7 g
Kommentarer
Lättbakat och bra recept. Kommer göra igen. Kakan blev god men ska bre på smör på degen nästa gång för att få den mer saftig.
Hillevi
2024-12-09Det var svårt att födela mandelmassa jämt ( breda) över degen. Det blev inte rättvist. Kanske går det att hyvla tunna skivor?
Linda
2024-12-02Väldigt bra recept. Jag använde kall degvätska. Rumstemperatur på smöret och kall mjölk. Lät degen gå i maskin i 15min. Ca 2h jäsning för dubbel storlek. Därefter vila utan att jäsa på bänk ca 30min. Gjorde sedan enligt recept och lät jäsa ca 2h till för dubbel storlek. Mycket saftigt bröd. Hade i russin som jag lät ligga i vatten och lite konjak i 30min innan jag hade i de silade russinen i degen i slutet av knådningen.
Sara
2024-12-01