Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Lussekatter med kristyr

Klassiska lussekatter som är saftiga i konsistensen och riktigt goda. Låt fantasin flöda och dekorera med kristyr och valfritt strössel som är kul att göra tillsammans med familjen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smöret, tillsätt mjölk och saffransarom och värm till 37°C.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan resten av mjölkblandningen.
  3. Tillsätt ägg och socker, salt och det mesta av mjölet, spara ca 1 dl (för ca 40 st) till senare. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5-10 minuter i maskin och 10-15 minuter för hand.
  4. Jäs övertäckt med en ren kökshandduk i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Dela varje deg i ca 20 (för 40 st) jämnstora bitar. Rulla ut varje del till en smal rulle och forma lussekatter.
  6. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och garnera med russin, tryck till djupt ner i bullarna. Jäs under en ren kökshandduk i ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i ca 8 minuter tills de är gyllenbruna.
  9. Låt att svalna under en ren kökshandduk.
  10. Dekoration: Dekorera med dekorationskristyr och valfritt strössel.

För alla

Kontrollera noga innehållet i kristyren.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och mjölk.

Recept och bild i samarbete med Dr. Oetker

Ingredienser

Portioner: ca 40 st
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk arom med smak av saffran
  • 50 g färsk jäst
  • 1 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 16 - ca 17 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 ägg (till pensling)
Dekoration
  • 1 förp kristyr (à 125 g)
  • valfritt strössel