UNDER 45 MIN | Medel

Rotselleriflarn med silverlökssallad

Rotselleri och tryffel och smördeg! Jättegoda var och en för sig och alldeles underbart ihop. Det här rotselleriflarnet är ett perfekt tillbehör på en buffé tillsammans med silverlökssalladen och rödbetsgravad lax.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 eller 8 som bufféportion portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär sellerin i ca 2 cm stora tärningar. Koka sellerin mjuk i vatten med buljongtärningen som precis täcker tärningarna.
  3. Häll av sellerin i ett durkslag (spara gärna buljongen, fungerar utmärkt till ett soppkok).
  4. Mixa sellerin fint i en matberedare. Tillsätt smetanan och tryffeloljan. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Rulla ut smördegen på en plåt med pappret under. Nagga hela degen med en gaffel, ca 20 gånger. Bred ut selleripurén på smördegen. Grädda flarnet mitt i ugnen ca 25 minuter.
  6. Skala och skiva silverlöken mycket tunt, gärna på en mandolin. Blanda löken med citronsaften. 
  7. Blanda spenaten och olivoljan försiktig med löken. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Toppa selleriflarnet med spenatsallad. Hyvla råa champinjoner med en mandolin (eller skär i mycket tunna skivor) och lägg överst.
  9. Serveringsförslag: Servera flarnet som det är eller till lamm, gravad lax (som på bilden) eller löskokt ägg.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen och smördegen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana och smördeg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt och välj mjölkproteinfri smördeg.

Näringsvärdet är beräknat på 4 portioner och utan serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 4 eller 8 som bufféportion
  • 600 g rotselleri
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl smetana
  • 2 - 3 tsk tryffelolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 silverlök
  • saften av 1 citron (1 citron motsvarar ca 2 msk saft)
  • 2 förp babyspenat (à 65 g)
  • 3 msk olivolja
  • 4 champinjoner
Serveringsförslag
  • gravad lax
  • lammstek
  • löskokta ägg

Näringsvärde
Per portion

Energi 2198 kJ / 524 kCal