Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rotisserikyckling med parma och citron

Tunna skivor parmaskinka gör kycklingbrösten extra saftiga. Och citronfyllningen bjuder på en lätt frisk smak som balanserar fint med den marockanska kryddblandningen ras el hanout

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Peta med pekfingret under bröstskinnet så att det släpper – var försiktig så det inte går sönder.
  2. Fördela skinkskivorna under bröstskinnet över bröstköttet. Släta över skinnet så det blir jämnt.
  3. Lägg kycklingen i dubbla stora plastpåsar (5 liter). Häll på oljan och massera in den väl runt hela kycklingen. Häll på kryddblandningen och massera in den jämnt över hela kycklingen.
  4. Skala citronerna. Stoppa in dem i kycklingen.
  5. Låt kycklingen ligga i kylen tills grillbriketterna tänts och fått rätt temperatur.
  6. Ställ en folieform med vatten mitt i grillen (57 cm klotgrill med rotisseritillsats) mellan kolen. Tänd 1 tändrör med briketter. Fördela dem runt folieformen. Efter ca 10 minuter reglera temperaturen till ca 200°C.
  7. Trä upp kycklingen på rotisserispettet. Låt ben och vingar vara lösa – de fixeras efter ett tag i värmen. (Det är lättare att få kycklingen att bli jämnt grillad om benen inte ligger tätt intill kroppen, och de olika delarna blir klara samtidigt.)
  8. Grilla i 30–45 minuter. Kontrollera efter hand så att temperaturen inte är för hög. Om benen börjar få alltför mörk färg täck med aluminiumfolie. Mot slutet kan spjällen stängas helt. Kontrollera innertemperaturen vid benen, den ska vara 72°C.
  9. Använd handskar då spettet lyfts bort. Täck kycklingen med aluminiumfolie och låt vila 10–15 minuter så hinner spettet svalna.
  10. Dra ut spettet och skär upp kycklingen i bitar! Strö över flingsalt. Njut gärna av kycklingen med en caesarinspirerad sallad.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 stor kyckling (1 1/2-2 kg)
  • 6 skivor prosciutto crudo (parmaskinka)
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk ras el hanout, marockansk kryddblandning
  • 1 1/2 msk citron
  • flingsalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4847 kJ / 1155 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept