Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Rotfruktsgratäng med timjan och citron

En lättlagad rotfruktsgratäng med fräsch smak av timjan och citron - ett perfekt tillbehör till köttet. Rotfrukterna får sin smak av den gräddiga såsen till gratängen, som du även kryddar med vitlök innan riven ost strös på.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skiva rotfrukterna och vitlöken tunt. Skiva purjolöken.
  3. Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt salt och peppar. Lägg ner rotfrukterna och vitlöken, sjuda på svag värme tills de börjar bli mjuka. Rör om försiktigt då och då så att det inte fastnar i botten på kastrullen. Rör ner purjolök, timjan, citron och hälften av osten.
  4. Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter eller tills gratängen fått fin färg.


För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde.
Mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Byt även ut grädden mot havre- eller sojagrädde. Uteslut osten.

 

 

Ingredienser

Portioner: 4
  • 6 potatisar à 80 g
  • 3 morötter à 100 g
  • 3 palsternackor à 100 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten purjolök
  • 3 dl mjölk
  • 2 1/2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 dl färsk hackad timjan
  • 1 citron (rivet skal)
  • 3 dl riven ost
Lägg till i inköpslistan