Rotfruktsgratäng med senap och cheddar
Bjud på en krämig rotfruktsgratäng där säsongens rotfrukter lyfts till smakerna av dijonsenap och cheddarost. Denna vackert färgglada gratäng gör sig lika bra som tillbehör till valfritt protein som på buffébordet.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2022
Ingredienser
6 portioner
300 g betor (t ex gul- och rödbetor)
300 g morötter
300 g palsternacka
300 g potatis
25 g smält smör
5 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl riven cheddarost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och grädde till mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör så här
Tips
Laga gratängen dagen innan. Vid servering: häll eventuellt på lite extra grädde och värm på i mitten av ugnen på 175°C ca 10-15 minuter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2101 KJ / 502 kCal
Fett41 g
Salt1.5 g
Kolhydrater26 g
Protein7 g
Kommentarer
Jag gjorde den på rödbetor, sötpotatis och palsternacka - supergott! 🙂 Men då kan man dra ned på mängden grädde eftersom det blev lite blött.
Åsa
2023-01-09Mycket god rotfruktsgratäng - passade perfekt på julbordet!
Caroline
2022-12-30Supergod! Betorna ger karaktär och de tunna skivorna gör den väldigt lyckad. Jag gräddade lite extra länge och fick en mjuk gratäng med krispig yta. Kommer helt klart göra igen.
Karin
2022-12-23