Grön gratäng med cheddar och kavringkrisp
Säg hej till Janssons frestelses kusin – den utan ansjovissmak. Här möter söta rotfrukter krämig cheddar och knaprig kavring. En smakrik rotsaksgratäng lika rätt på julbordet och påskbuffén som till söndagssteken. Välj rotfrukter efter smak, tycke och säsong!
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2014
Ingredienser
6 portioner
500 g rotselleri
300 g morötter
200 g palsternacka
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 dl grädde
2 1/2 dl crème fraiche
1/2 tsk riven muskotnöt
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl riven cheddarost
2 dl grovhackad eller riven kavring (ca 2 skivor, för 6 portioner)
1 1/2 msk smör
ev färsk timjan eller körvel till garnering
Gör så här
Näringsberäkningen är på gratängen utan tillbehör.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2833 KJ / 678 kCal
Fett60 g
Salt0.9 g
Kolhydrater21 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Äger ingen mandolin eller matberedare jag undrar kan man skära rotfrukterna på ett annat viss typ skiva bara? Jag undrar även är det någon som har minskat på grädden? Tycker att 5 dl grädde plus creme fraiche är jätte mycket mängd väska. Kan man göra det dagen innan? Många frågor men tror inte att jag får svar.
Gulay
2022-12-05Äter inte janssons frestelse så jag lagar denna istället varje år. Den är såå god
Henrik
2020-12-21God gratäng med mycket sås. Nästa gång byter jag ut rotsellerin mot potatis dock. Glömde smulet uppepå, men gott ändå!
My
2019-12-29