Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Grön gratäng med cheddar och kavringkrisp

Säg hej till Janssons frestelses kusin – den utan ansjovissmak. Här möter söta rotfrukter krämig cheddar och knaprig kavring. En smakrik rotsaksgratäng lika rätt på julbordet och påskbuffén som till söndagssteken. Välj rotfrukter efter smak, tycke och säsong!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skär rotselleri, morötter och palsternacka i ca 3 mm tunna skivor, gärna i matberedare.
  3. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp grädden. Rör ner crème fraiche, kryddor, vitlök och hälften av osten.
  5. Häll gräddblandningen över rotfrukterna. Toppa med resten av osten.
  6. Ställ in i mitten av ugnen ca 1 timme. Lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg. Ta ut och låt gärna vila 20 minuter före servering.
  7. Fräs under tiden den smulade kavringen i smör på medelvärme tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Strö över kavringsmulet vid servering. Garnera ev med färsk timjan eller körvel.
  9. Servera gärna gratängen till köttbullar, julskinka eller annat kallskuret kött.

Näringsberäkningen är på gratängen utan tillbehör.

För alla

Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av grädde, crème fraiche och smör. Kontrollera innehållet i brödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde och crème fraiche mot soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkfritt ostalternativ och matfett. Kontrollera innehållet i brödet.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 500 g rotselleri
  • 300 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 5 dl grädde
  • 2 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl riven cheddarost
  • 2 dl grovhackad eller riven kavring (ca 2 skivor, för 6 portioner)
  • 1 1/2 msk smör
  • ev färsk timjan eller körvel till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2833 kJ / 678 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer