Grön gratäng med cheddar och kavringkrisp

37
4
Grön gratäng med cheddar och kavringkrisp

Säg hej till Janssons frestelses kusin – den utan ansjovissmak. Här möter söta rotfrukter krämig cheddar och knaprig kavring. En smakrik rotsaksgratäng lika rätt på julbordet och påskbuffén som till söndagssteken. Välj rotfrukter efter smak, tycke och säsong!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2014

Grön gratäng med cheddar och kavringkrisp

Ingredienser

6 portioner
500 g rotselleri
300 g morötter
200 g palsternacka
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 dl grädde
2 1/2 dl crème fraiche
1/2 tsk riven muskotnöt
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl riven cheddarost
2 dl grovhackad eller riven kavring (ca 2 skivor, för 6 portioner)
1 1/2 msk smör
ev färsk timjan eller körvel till garnering

För alla

Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av grädde, crème fraiche och smör. Kontrollera innehållet i brödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde och crème fraiche mot soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkfritt ostalternativ och matfett. Kontrollera innehållet i brödet.

Gör så här

Näringsberäkningen är på gratängen utan tillbehör.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

37

Kommentarer

Gulay

2022-12-05

Äger ingen mandolin eller matberedare jag undrar kan man skära rotfrukterna på ett annat viss typ skiva bara? Jag undrar även är det någon som har minskat på grädden? Tycker att 5 dl grädde plus creme fraiche är jätte mycket mängd väska. Kan man göra det dagen innan? Många frågor men tror inte att jag får svar.

Henrik

2020-12-21

Äter inte janssons frestelse så jag lagar denna istället varje år. Den är såå god

My

2019-12-29

God gratäng med mycket sås. Nästa gång byter jag ut rotsellerin mot potatis dock. Glömde smulet uppepå, men gott ändå!

Näringsvärde per portion

Energi 2833 KJ / 678 kCal
Fett 60 g
Salt 0.9 g
Kolhydrater 21 g
Protein 12 g
Läs mer om näringsvärden