Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Marinerad strutsfilé med svampsky och palsternacksgratäng

Vill du laga till en annorlunda festmåltid? Testa att laga en marinerad strutsfilé med svampsky och palsternacksgratäng. Spännande och fyllt av smaker!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Strutsfilé: Putsa strutsfilén. Blanda vin, olja, vinäger och peppar i en skål. Lägg i strutsfilén och låt marinera i kylskåpet 3 tim.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Lägg strutsen i en ugnssäker form och stick i en köttermometer. Se till att spetsen är mitt i och att så mycket som möjligt av röret är i köttet. Stek köttet mitt i ugnen, ca 1 tim tills innertemperaturen är 70°C. Ta ut och låt filén vila under aluminiumfolie ca 10 min.
  4. Gratäng: Skala och skiva palsternacka och potatis. Koka upp grädde, mjölk och salt i en gryta. Lägg i potatis och palsternacka och låt koka under lock tills de mjuknat.
  5. Häll blandningen i en ugnssäker form och strö över osten.
  6. Höj ugnstemperaturen till 250°C.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min tills osten fått fin färg.
  8. Sky: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  9. Fräs svampen och de båda löksorterna i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Häll över vatten, vinäger och fond och låt puttra några min. Blanda i timjan. Skär köttet i tunna skivor.
  10. Servera strutsfilén med svampsky och palsternacksgratäng samt en grön sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
Marinerad strutsfilé
  • 600 g strutsfilé
  • 1 dl rödvin eller rött matlagnngsvin
  • 1/2 dl olja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 1 tsk salt
Palsternacksgratäng
  • 500 g palsternackor
  • 500 g potatisar
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl riven, lagrad ost
Svampsky
  • 200 g svamp t ex shiitaki, ostronskivling, champinjoner, trattkantareller
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 vitlöksklyftor
  • 1 msk margarin eller smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 2 msk timjan
Lägg till i inköpslistan