Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Gratäng med endiver och gorgonzola

Ett lyxigt recept på gratäng med endiver och gorgonzola. Du gör den utsökta gratängen av bland annat endiver, skinka, gorgonzola och grädde. Perfekt att servera till fest!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Ansa och skölj endiverna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Låt rinna av väl.
  3. Vira en skinkskiva runt varje endiv och lägg dem på ett ugnssäkert fat eller i en form.
  4. Skär osten i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och vispa ner matsstärkelsen. Värm under omrörning. Lägg i osten och låt den smälta. Sjud på svag värme tills såsen är lite krämig. Smaka av med peppar och ev salt.
  5. Häll såsen över skinkendiverna och ställ formen mitt i ugnen. Gratinera ca 15 minuter, tills rätten fått vacker färg.
  6. Servera med enbart bröd eller med kokt ris, alternativt stekta potatisklyftor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt gorgonzola mot tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Använd Imat från Oatly eller Benevivas produkt i stället för matlagningsgrädde.

Tips

Den som vill kan byta endiverna mot purjolök, som skärs i ca 10 cm långa bitar och förkokas 10 minuter, eller lättkokt broccoli.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 8 medelstora endiver
  • 8 skivor rökt eller kokt skinka
  • 150 g gorgonzola
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • ev salt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2260 kJ / 540 kCal
Fett: 25 g
Läs mer om näringsvärden