Rotfruktsgratäng med älgskav

9
2
Rotfruktsgratäng med älgskav

Vardagslyxigt recept på rotfruktsgratäng med älgskav. Du gör det av bland annat potatis, morötter, palsternacka, purjolök, grädde, svamp, vitlök och älg- eller viltskav. Servera gärna med en charmig endivsallad.

Rotfruktsgratäng med älgskav

Ingredienser

4 portioner
200 g trattkantareller eller annan svamp
1 vitlöksklyfta
1 paket älgskav eller viltskav (à ca 240 g)
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 krm salt
1 krm peppar
100 g Västerbottensost
1 msk rosépeppar till garnering

Rotfruktsgratäng

600 g potatis
2 morötter (à ca 125 g)
2 palsternackor (à ca 125 g)
1 liten purjolök
1 tsk salt
2 krm peppar
3 1/2 dl mellangrädde

För alla

Fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre- eller sojagräddersättning. Använd mjölkfritt matfett och hoppa över Västerbottensosten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

9

Kommentarer

Ester

2017-10-06

Supergod gratäng! Kört med köttfärs istället för skav ibland också vilket funkat bra.

Susanne

2009-09-06

Rotfruktsgratäng är gott och det brukar vi göra ibland, dock är det första gången till skav och det var gott. Men vi hade 2 paket skav till gratängen (dvs ca 125 g kött/portion istället för 60 g) och upplevde ändå att det var lite kött, så gillar ni kött ska ni minst dubbla receptets innehåll av skav, annars blir det bara gratäng med lite "skavsmul" på. Tips till laktorsintoleranta: Vi använde Oatly istället för matlagningsgrädde, ta hellre laktosfri grädde om ni vill ha en krämig gratäng...