UNDER 30 MIN | Medel

Rotfruktsbea

Klassiska beasmaker får du med den här bearnaisesåsen som görs på en bas av rotfrukter. Rotfrukterna gör beasåsen fyllig, lite tjockare och extra krämig. Rotfruktsbean smaksätts naturligtvis med de klassiska bearnaisekryddorna som dragon och vinäger samt smör för att få till den rätta konsistensen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka dem mjuka.
  2. Plocka och hacka dragon och persiljebladen.
  3. Koka örterna i vinägern och koka ihop tills hälften återstår.
  4. Häll av rotfrukterna och låt de ånga av en stund. Mixa dem i en matberedare. Mixa i smöret lite i taget och blanda i örthacket. Smaksätt med vinäger, salt och lite vitpeppar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)
  • 1/2 kruka färsk dragon (0,5 kruka färsk dragon motsvarar ca 2 tsk torkad)
  • 1/2 kruka persilja (1/2 kruka motsvarar ca 2 msk hackad persilja)
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt
  • vitpeppar