Lammrostbiff i ugn med bakad purjolök

Lammrostbiffen tillsammans med ugnsbakad purjolök och nötter är en festlig höjdarrätt. Medan purjolöken bakar sig själv i ugnen får du tid att fixa med annat. Fantastiskt gott och fräscht mättande.

Ingredienser
4 portioner
Bakad purjolök
2 små purjolökar
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Lammrostbiff
ca 500 g lammrostbiff
salt
svartpeppar
2 tsk torkad rosmarin
2 msk olja
Vitlöksmetana
1 vitlöksklyfta
finrivet skal av 1 citron
1 kruka körvel eller persilja
2 dl smetana
1 dl rostade hasselnötter
75 g smör
några dropar citronsaft
Till servering
rostad potatis
sallad
Gör så här
01:00:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl rostad potatis och sallad.
Energi3337 KJ / 796 kCal
Fett71 g
Salt2.25 g
Kolhydrater8 g
Protein30 g
Kommentarer
10 stKöttet blev jättegott! Men längre tid behövdes. Framför allt för både potatis och purjolök. För jag antar att receptets angivelse för "ugn" inte avses värmeugn, utan "vanlig" hushållsnära. Eller? Hälsn Anne
Anne
Måste erkänna att jag inte förstår delen med nötterna. Man ska hacka dem. Bryna smöret, smaka av med citron,. Så vad ska man göra med nötterna? Ska de stekas med smöret? Eller i efteråt?
Rebecka
Hej Rebecka! Ja det är var inte så tydligt förklarat. Nu har vi justerat i receptet, hoppas det blir tydligare. Nötterna ska endast hackas och sedan strös över vid servering. Det är smöret som ska brynas tills det blir ljust brunt och börjar dofta nötigt. Lycka till! Vänliga hälsningar Harriet
ICA-köket
Använd termometer så blir köttet perfekt
Anna
Jättegott! Jag skivade blomkål som fick vara på en plåt i ugnen under 60 min istället för potatis. Och stekte sparris till.
Anna
Ska köttet verkligen bara vara i ugnen 25 minuter på 125 grader?
Hannelore
Hej! Vi ber om ursäkt för sent svar. Våra kockar hälsar att 125°C är rätt temperatur, tiden på 25 minuter är en ungefärlig tid. Vi rekommenderar att temperaturen på köttet (alla köttbitar har lite olika form) för bästa resultat. Tiden beror också på hur länge köttet är brynt innan ugnen och slutligen, alla ugnar är ju lite olika! Hälsningar Elina
ICA-köket
Ska lammet bara tillagas i 25 minuter?
Sofie
Potatisen var inte med alls, men körde den först i högre värme och sen fick den gå in med resten en stund för att bli varm, jättegott hur som helst, rätt mycket citron över gjorde det väldigt fräsht utan att ta över.
Rickard
Tänkte prova detta men det står ingenstans i beskrivningen hur man ska göra med potatisen??? Ska den bli klar helt av sig själv?
Åsa
Hej Åsa! Det stämmer i detta recept har vi lagt potatisen som servering, du kan servera lammet med kokt potatis om du vill det eller prova ett av dessa recept, https://www.ica.se/recept/farskpotatis-i-ugn-724124/ fungerar lika bra med små delikatesspotatisar eller välj detta recept https://www.ica.se/recept/palsternacka-morotter-och-potatis-i-ugn-724971/ går bra att bra att utesluta palsternacka och morötter och ersätta med potatis om du vill det. Hoppas det smakar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Bland det godaste jag lagat/ätit! Fick dock höja temperaturen i ugnen för att de rostade potatisarna skulle bli klara samtidigt som resten av måltiden.
Kia
Jättegott recept på lammkött. 75gr smör kan bli lite för mycket.
Anders