Fikonkaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fikonkaka

Fikonkaka passar inte bara till jul! En mustig och söt kaka gör du av fikon, konjak, smör, socker, ägg, mjöl, russin och hasselnötter. Fikonkakan är härlig att servera till efterrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Finhacka fikonen och lägg dem i en skål. Häll över konjak eller madeira. Låt det dra i minst några timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, russin, nötter och fikon. Rör ner det i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter (för 1 kaka).
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  7. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Låt den stå minst ett dygn.

För alla 

Fikonkaka innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör laktos- och mjökproteinfri: välj laktosfritt eller mjölkfritt margarin i stället för smör och mjölkfritt ströbröd eller riven kokos till formen.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • 200 g torkade fikon
  • 1 dl konjak eller madeira
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovhackade hasselnötter (1 dl = ca 50 g)
Lägg till i inköpslistan