Rostad sötpotatispanzanella med grönkål
4.8Världens godaste

Panzanella är en italiensk sallad som kännetecknas av de goda stora bitarna bröd. Prova en vintrig variant med rostad sötpotatis, ädelost, dadlar, mandel och grönkål.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Ingredienser
4 portioner
3 skivor 1-2 dygnsgammalt ljust surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 krm salt
Rostad sötpotatis
800 g sötpotatis
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 finhackad röd peppar (chili)
2 kvistar rosmarin (2 kvistar rosmarin motsvarar ca 1 tsk torkad)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
250 g grönkål
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 krm salt
8 färska eller torkade dadlar
30 g mandlar (30 g mandlar motsvara ca 1/2 dl)
100 g ädelost
Gör så här
00:10:00
00:20:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2360.5 KJ / 563.7 kCal
Fett24.1 g
Salt2.76 g
Kolhydrater63.6 g
Protein17 g
Kommentarer
10 stVad menas med krossad vitlök? Ska den krossas som hel klyfta och bara rostas med brödet/potatisen eller ska den pressas? Tänker att de två olika sätten ger olika mycket smak, därav min fråga
Julia
Kommer att laga igen, både till vardag och fest!
Irina
Väldigt goda smakkombinationer! Hade nog velat ha krutongerna i samtidigt som ädelosten dock så att inte blev så mjuka.
Beatrice
Det här blev årets första middag och det ångrar jag inte! Supergott!
Fredrik
Bytte dalar mot torkade tranbär och rostade grönkålsbladen.
Anna
Det här var inte pjåkigt. Bra balans mellan hetta, sötma och sälta. Tog spröda grönkålsblad (påse alltså) i lite mindre mängd istället för den vuxna varianten och eftersom jag saknade äppelcidervinäger så körde jag med vit balsamico. En riktig höjdare
Henrik
Fantastiskt smakrik. Funkar bra även på sommaren.
Anna
Otroligt god och elegant maträtt! Fungerar både som finmiddag eller att ha som ett stort lass i kylen till vardagens matlådor 👍
Zarah
Ljuvlig sallad där alla smaker gifter sig och man kan inte sluta äta. Kommer helt klart lagas fler gånger!
Johanna
Gott och fräscht!
Pernilla