Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rosmarinstekt lamm med grönsaksflarn och rostad vitlökssmetana

Rosmarinstekt lamm. Redan nu börjar det troligen vattnas i munnen. Men ännu bättre blir det när du adderar Italieninfluerade grönsaksflarn, krispig fänkålssallad och smetana med rostade vitlöksklyftor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lammrostbiff: Grovhacka rosmarinen.
  3. Bryn rostbiffen runtom i smöret i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form. Strö över rosmarinen. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem på köttet.
  4. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills köttets innertemperatur är 58°C. Låt rosmarinen vara kvar på köttet och linda in det i fuktat smörpapper och låt det vila. Spara vitlöksklyftorna till smetanan. 
  5. Skiva köttet strax innan servering.
  6. Grönsaksflarn: Sätt ugnen på 200˚C.
  7. Tina tomaterna om de är frysta.
  8. Rulla ut smördegen på en plåt med pappret under. Nagga hela degen med en gaffel, ca 15 gånger. Bred ut tapenaden på degen. Grädda flarnet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  9. Ansa och skär zucchinin i ca 1/2 cm tjocka skivor, skala och skiva löken. Stek grönsakerna (inte tomaterna) i omgångar i olivoljan i en stekpanna.  Smaksätt med salt och peppar.
  10. Fördela zucchini, lök och tomater på den förgräddade smördegen. Riv osten och strö på. Hit kan man förbereda flarnet.  Värm det strax innan servering. 
  11. Sätt ugnen på 200°C.
  12. Värm flarnet mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills osten smält.
  13. Fänkålssallad: Hacka persiljan. Ansa och skiva fänkålen tunt. Blanda den med olivoljan och vinägern. Krydda med salt och peppar och vänd ner persiljan.
  14. Vitlökssmetana: Skala de rostade vitlöksklyftorna och pressa ner dem i smetanan. Smaksätt med salt och peppar.
  15. Servera lammrostbiffen med grönsaksflarnet, fänkålssalladen och smetanan.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri smördeg och laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri smördeg. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost, alternativt uteslut osten helt. Byt ut smetana mot iMat fraiche (innehåller gluten) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: välj äggfri smördeg. Känsliga äggallergiker bör undvika ost med konserveringsämnet lysozym.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Lammrostbiff
  • 1 kruka rosmarin
  • ca 600 g lammrostbiff
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • 4 vitlöksklyftor
Grönsaksflarn
  • 200 g frysta solmogna torkade tomater alt. soltorkade tomater (200 g motsvarar 1 dl strimlade soltorkade tomater)
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 burk tapenade (à 130 g)
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl finriven parmesanost
Fänkålssallad
  • 1 ask färsk persilja (à 20 g)
  • 2 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
Vitlökssmetana
  • 4 rostade vitlöksklyftor (från köttet)
  • 4 dl smetana
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2548 kJ / 607 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept