Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Rosmarinstekt fläskfilé med papas arrugadas

Rosmarinstekt fläskfilé med papas arrugadas är en festlig och tilltalande rätt med ett saftigt och mört kött, saltkokt potatis, grekisk sallad och en ljuvlig fetaostkräm. En fulländad och sagolikt god middag med luxuösa smaker!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 42, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. Bryn den hel runtom i matfettet i en stekpanna. Krydda med rosmarin, salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick ev in en köttermometer i den tjockaste delen. Sätt mitt i ugnen 25–30 minuter eller tills innertemperaturen är 68°C.
  3. Tvätta potatisen. Lägg potatis och salt i en kastrull. Häll på vatten så att det precis täcker. Koka potatisen ca 15 minuter eller tills den är mjuk. Gör resten under tiden.
  4. Fetaostkräm: Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Rör ner crème fraiche och honung. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
  5. Skala, dela och skär rödlöken i tunna klyftor. Skär tomater och gurka i mindre bitar. Blanda lök, tomater, gurka, oliver, vinäger och oregano i en skål.
  6. Ta ut köttet. Linda gärna in det i lite smörpapper och låt vila minst 5 minuter före servering. Häll under tiden av potatisen och låt den ånga av ordentligt.
  7. Servera fläskfilén med saltkokt potatis, grekisk sallad och fetaröra.

För alla

Rätten är gluten- och äggfri.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche, välj äkta fetaost.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt crème fraiche mot  Sour Supreme (innehåller soja) eller imat fraiche (innehåller havre), uteslut fetaosten.

Tips

Potatisskalet blir vitt och skrynkligt av det salta kokvattnet - det är det som är grejen med papas arrugadas!

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 900 g delikatesspotatis
  • 2 dl salt
  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • 1/2 gurka
  • 1 dl kärnfria oliver (gärna kalamata)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
Fetaostkräm
  • 150 g fetaost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2446 kJ / 586 kCal

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB