UNDER 30 MIN | Medel

Rödvinssås

Rödvinssås kan lyfta vilket kött som helst! Med smak av rött vin, palsternacka, timjan, köttbuljong, tomatpuré och socker passar såsen utmärkt att serveras till en god köttbit och exempelvis stekt potatis. Enkelt och otroligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka lök och palsternacka. Fräs hacket med det mesta av smöret i en kastrull tills löken är blank.
  2. Späd med vinet, tillsätt timjan och smula ner buljongtärningen. Koka ca 10 minuter och sila.
  3. Tillsätt tomatpuré och socker och fortsätt koka ihop fonden till cirka halva mängden, smaka av med salt och peppar. Om man vill ha såsen lite tjockare kan den redas med en aning arrowrot/maizena utrörd i vatten.
  4. Blanka av såsen genom att röra ner den sista smörklicken.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot mjölkfritt margarin eller olja.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Ingredienser

Portioner: 2
  • 1 schalottenlök
  • 1 bit palsternacka (1 bit = 3-4 cm)
  • 25 g smör
  • 3 dl rött vin
  • 1 krm timjan
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk socker
  • salt och peppar
  • 1 tsk arrowrot eller maizena

Näringsvärde
Per portion

Energi 1114 kJ / 268 kCal