Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Rödbetssoppa

I Ryssland kallas den för borsjtj, i Polen för Barszcz. Rödbetssoppa är en signaturrätt i flera östeuropeiska länder, med olika ingredienser och tillagningssätt beroende på land och region. Här är en vegetarisk variant toppad med purjo, äpple, saltgurka och smetana.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala rödbetorna och skär i mindre bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i en stor kastrull ca 3 minuter. Tillsätt rödbetorna och fräs ytterligare 1 minut.
  3. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt lagerblad, socker, vin och vatten. Koka upp och låt koka ca 20 minuter eller tills betorna är mjuka. Gör toppingen under tiden.
  4. Topping: Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Dela äpplet och skär i små tärningar. Blanda purjolök och äpple med saltgurkan.
  5. Ta upp lagerbladen och mixa soppan slät. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner i soppan. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  6. Toppa rödbetssoppan med purjo- och äppelröran, en klick smetana eller crème fraiche och finhackad dill.
  7. Servera gärna soppan med en rågbrödssmörgås med klippt gräslök och lite flingsalt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk socker
  • 1 l vatten
  • 1 dl smetana eller crème fraiche
  • 2 msk finskuren dill
  • salt och svartpeppar
Topping
  • 10 cm purjolök
  • 1 äpple
  • 1 dl hackad inlagd saltgurka
  • ca 1 msk majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1147 kJ / 275 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer