Rödbetssoppa
Rödbetssoppa är en signaturrätt i flera östeuropeiska länder, med olika ingredienser och tillagningssätt beroende på land och region. Här är en vegetarisk variant toppad med purjo, äpple, saltgurka och smetana.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2015
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g rödbetor
2 msk olivolja
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl torrt vitt vin
2 lagerblad
1 tsk socker
1 l vatten
1 dl smetana eller crème fraiche
2 msk finskuren dill
salt
svartpeppar
Topping
10 cm purjolök
1 äpple
1 dl hackad inlagd saltgurka
ca 1 msk majsstärkelse
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1147 KJ / 275 kCal
Fett15 g
Salt2.52 g
Kolhydrater25 g
Protein3 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Man ska aldrig toppa Borsch (rödbetssoppa) med den konstiga topping som står i receptet. Bara creme fraich och färsk hackad lök eller persilja.
Kateryna
2017-12-25