Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Rödbetsgravad lax med pepparrotskräm på rågbröd

Rödbetsgravad lax får en vacker rubinröd kant som gör det lilla extra till den här vackra förrätten. Att grava lax tar tid. För att få en riktigt smältande smakfull lax krävs minst fyra dagars gravning. Men den är väl värd att vänta på! Pepparrotskräm och picklad rödlök är passande sällskap till den här delikata gravade laxen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa laxfilén. Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.
  2. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in kryddorna i laxköttet. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.
  3. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med köttsidan ner. Låt grava i kylen 4-5 dygn. Vänd laxen några gånger under gravningen.
  4. Vid servering: Ta upp laxen och skrapa bort rödbetsrivet. Skär laxen i tunna skivor med en vass laxkniv.
  5. Pepparrotskräm: Blanda alla ingredienser till pepparrotskrämen och smaka av med salt och peppar.
  6. Picklad rödlök: Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret smält. Skiva rödlök tunt på mandolin. Lägg i lagen och låt stå minst 30 minuter.
  7. Till servering: Skär gurka tunt i långa skivor med potatisskalare. Lägg i iskallt vatten några minuter.
  8. Skär skivor av rågbrödet och stek gärna skivorna i smör. Lägg på gravad lax, pepprarrotskräm, picklad rödlök och gurka på brödet. Garnera med dillvippor och servera.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 kg laxfilé med skinn
  • 3 msk medelgrovt havssalt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk krossad vitpeppar
  • 1 stor rödbeta
Pepparrotskräm
  • 2 msk finriven pepparrot
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 2 dl gräddfil (avrunnen över natten)
  • salt
  • peppar
Picklad rödlök
  • 1/2 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 rödlökar
Till servering
  • gurka
  • rågbröd
  • dill
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1805 kJ / 431 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer