ÖVER 60 MIN | Medel

Fyllda rödbetshattar med pepparrot och rostade hasselnötter

Fyllda rödbetshattar låter krångligt men är lättare än vad man kan tro. Med ett enkelt handgrepp så formar du tunna skivor av rödbeta till blodröda napoleonhattar fyllda med dillig färskost. En bra start på julmiddagen som passar utmärkt till sill eller lax för de som vill.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka rödbetorna. Spola dem kalla och dra bort skalet med hjälp av fingrarna.  
  2. Skär dillen fint. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen.  
  3. Blanda dill och citronskal med färskosten, smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Lägg färskosten i en spritspåse. 
  4. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt.
  5. Bryn smöret i en stekpanna tills det blir ljusbrunt och doftar nötter.
  6. Dela rödbetorna på mitten. Skiva dem tunt på en mandolin med snittytan nedåt så att det blir så stora skivor som möjligt, 5 skivor per portion.  
  7. Lägg ut rödbetsskivorna direkt på tallrikar och spritsa färskost i mitten på varje skiva. Vik upp tre sidor på varje skiva mot färskosten till en trekantig hatt. Tryck till lite lätt så de behåller formen.  
  8. Skala och riv pepparroten.
  9. Ringla smör över rödbetshattarna, toppa med hasselnötter och pepparrot. Garnera med krasse.
  10. Till servering: Servera som förrätt eller på en buffé med gravad lax och matjessill.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

Tips

Använd plasthandskar så slipper du bli röd om händerna.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 stora rödbetor (à ca 200 g)
  • 1/2 kruka dill
  • skal och saft 1/2 citron
  • 100 g färskost (23%)
  • salt
  • peppar
  • 1 dl hasselnötter
  • 75 g smör
  • 3 msk färsk riven pepparrot
  • 1 ask smörgåskrasse
Till servering
  • gravlax eller matjesill

Näringsvärde
Per portion

Energi 986 kJ / 236 kCal