Gazpacho - spansk grönsakssoppa

Här kommer ett läckert recept på gazpacho, som är en kall spansk grönsakssoppa med tomater, gurka, äppelcidervinäger och grönsaksbuljong. Till soppan serverar du gurka, paprika och brödkrutonger. Soppan passar utmärkt att servera en varm sommardag.

Ingredienser
4 portioner
800 g tomater
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 gurka
ca 1 dl färska basilikablad
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvins- eller äppelcidervinäger
6 dl grönsaksbuljong (se länk nedan)
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 - 1 1/2 krm peppar
Tillbehör
1/2 gurka
1 paprika
brödkrutonger
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1111 KJ / 266 kCal
Fett15 g
Salt3 g
Kolhydrater25 g
Protein6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Fin smak men blev lite tunn, Borde inte tagit i all buljong från början ( tänker att vätskemängd påverkas av sort och kvalitet på grönsakerna, borde kanske stå i receptet, då denna kalla soppa inte går att reda eller koka bort lite vätska ur)
Birgitta
2025-06-19Kan man ha tomatjuice i stället för tomaterna, t.ex Kiviks?
Cecilia
2024-08-15Hej Cecilia! Det går bra. Mixa gurkan och de andra ingredienserna och späd sedan med tomatjuicen till lagom konsistens. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2024-08-16Jag satte till 1/2 dl grädde för att bryta syran lite och en tsk. torkad Oregano det blev kanongott!
Bryngel
2024-06-25