Risotto med torrsaltat bacon och svamp | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Risotto med torrsaltat bacon och svamp

Risotto med torrsaltat bacon och svamp är en imponerande rätt där den krämiga, lena och matiga risotton samsas med läckra råvaror som champinjoner, babyspenat och torrsaltat bacon. Ett tilltalande och njutbart recept som fungerar perfekt till festen eller bjudningen!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Strimla baconet fint.
  3. Ansa och skär svampen i mindre bitar.
  4. Hetta upp hälften av olivoljan i en gryta på medelvärme. Fräs lök och vitlök mjuk. Rör ner ris och rosmarin och låt det fräsa med några minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in på svag värme, rör om då och då under tiden.
  5. Koka upp buljongen. Häll på lite av buljongen och låt den koka in på svag värme och rör om då och då. Tillsätt resten av buljongen i omgångar, lite i taget och rör om ofta. Låt riset sjuda tills det blivit mjukt med lite kärna i mitten.
  6. Stek baconet och svampen i resten av olivoljan och krydda med peppar.
  7. Rör ner parmesanen. Tänk på att risotton gärna får vara ganska lös innan du rör ner parmesanen. Osten kommer binda samman allt och dessutom kommer risotton tjockna när den får stå med locket på ca 2 minuter innan servering.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar och servera med svampfräset blandat med spenat.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: uteslut parmesanosten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Tips

Torkad svamp går lika bra att använda i en risotto som färsk men tänk på att du såklart inte behöver lika stora mängder. Skulle du exempelvis välja torkad Karl Johan-svamp i det här fallet räcker det med ca 50 gram (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 280 g torrsaltat bacon
  • 250 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl carnaroli ris
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 12 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • salt och svartpeppar
  • 95 g parmesanflarn
  • 65 g babyspenat
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2851 kJ / 682 kCal