Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ris- och tomatfylld zucchini ”Kousa Mahshi”

Att fylla zucchini med ris och tomat är en riktig mellanöstern-favorit. Zucchinin får sedan sjuda långsamt i en mustig tomatsås. Resultatet är en otroligt god och mättande vegetarisk allt-i-ett rätt med härliga smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj zucchinin. Skär bort änden på zucchinin (där skaftet sitter) och spar. Gröp ur zucchinin med en smal sked, potatisskalare eller äppelborr, spara ca ½-1 cm tjockt skal (beroende på zucchinins tjocklek).
  2. Fyllning: Skala, dela och finhacka löken. Hacka tomaterna. Skölj riset noga.
  3. Blanda lök, tomat, ris, persilja, olja och kryddpeppar. Krydda med salt och peppar.
  4. Fyll ¾ av zucchinin med fyllningen. Tryck dit änden du sparat sen tidigare med skaftet inåt mot fyllningen.
  5. Skiva tomaterna. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Smörj botten av en stor kastrull med oljan. Fördela tomaterna i botten på kastrullen. Strö över vitlöken. Lägg ner den fyllda zucchinin. Krydda med salt och peppar.
  7. Häll på vatten så det täcker zucchinin. Tillsätt buljongtärning och tomatpuré. Lägg en tallrik ovanpå zucchinin så den inte flyter upp. Koka upp och låt sedan sjuda 1–1 ½ timme (beroende på zucchinins storlek).
  8. Lyft upp zucchinin och låt såsen koka ihop till en simmig konsistens.
  9. Häll såsen över zucchinin och garnera med hackad persilja eller mynta.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg små zucchini
  • 5 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • hackad persilja eller mynta till garnering
Fyllning
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 1 dl basmatiris
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1047 kJ / 252 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept