Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Frasig filodegssnurra med nötter och frukt

M’hanncha, eller frasig filodegssnurra, kan vara det godaste bakverket som finns. Smörig filodeg bakas frasig i ugn fylld med mandel, rosenvatten och pistagenötter. Marockanskt gofika!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 16
  • 400 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 250 g torkade fikon
  • 1/2 tsk rosenvatten (kan uteslutas)
  • 1/2 tsk grovstött kardemumma
  • 2 tsk finrivet apelsinskal
  • 1 1/2 dl hackade pistagenötter (osaltade)
  • 8 ark filodeg
  • 3 msk socker
Till pensling:
  • 75 g smör
Lägg till i inköpslistan

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Riv mandelmassan fint. Vispa ihop med äggen med en elvisp. Tillsätt det rumsvarma smöret och fortsätt vispa.
  3. Hacka fikonen.
  4. Rör ner fikon, rosenvatten, kardemumma, apelsinskal och pistagenötter (spara 1 msk nötter, för 16 portioner, till garnering).
  5. Smält smöret till pensling.
  6. Lägg ut filodegsarken så att kortsidorna på arken ligger omlott på längden. Det ska bli 11⁄2 meter (för 16 portioner).
  7. Pensla filodegen med 2⁄3 av smöret. Strö på 2/3 av sockret.
  8. Klicka ut mandelsmeten till en smal och lång sträng längs med degen.
  9. Rulla försiktigt ihop till en lång rulle. Pensla med resten av smöret. Strö över resterande socker.
  10. Rulla försiktigt ihop till en rund ring, som en orm. Om degen spricker lite gör det inget, men försök hålla ihop degen. Ju torrare, desto svårare blir det att rulla.
  11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord, rund och ugnssäker form.
  12. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175°C efter 10 minuter så att kakan inte bränns på toppen.
  13. Ta ut och låt svalna. Garnera med pistagenötter.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Läs innehållsdeklarationen på filodegen.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Läs innehållsdeklarationen på filodegen.

Tips

Här behöver man en lång köksbänk eller så får man dela längden i två delar och skarva rullen på mitten.

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(12)

Näringsvärde
Per portion

Energi
1287 kJ / 308 kCal
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO-e/portion

0 - 0,7 kg CO-e/portion
0,7 - 1,4 kg CO-e/portion
1,4 - 2,4 kg CO-e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept