Rimmad älgrulle med dijonpurjo
En egenhändigt rimmad älgrulle är verkligen något man kan bjuda på till fest. Älgköttet serverar du med lite dijonpurjo, en krämig blandning av crème fraiche, dijonsenap och purjolök som fint bryter av mot det saftiga köttet.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2006
Ingredienser
4 portioner
2 l vatten
2 dl grovt salt
2 msk socker
1 kg älgrulle
1 gul lök
1 morot
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 timjankvist
700 g kålrot
30 g smör
salt och peppar
Dijonpurjo
1 purjolök
2 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
salt och peppar
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Även bringa, bog och ytterlår av älg och rulle av nötkött passar till receptet.
För att köttet ska få den rosa färgen som på bilden bör köttet saltas med 250 g colorozosalt per kg kött (används inom livsmedelsindustrin), eller ersätt en del av det grova saltet med natriumnitrat (salpeter).
För att köttet ska få den rosa färgen som på bilden bör köttet saltas med 250 g colorozosalt per kg kött (används inom livsmedelsindustrin), eller ersätt en del av det grova saltet med natriumnitrat (salpeter).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2660 KJ / 590 kCal
Fett27 g
Kommentarer
Det går bra att göra tjälknöl av rullen
Kristina
2023-04-19Kastar man vatten som rullen har legat i
Lennart
2021-10-28Köttet blev ok men såsen smakade pyton. Kanske jag som är för mesig för dijon, men slängde ihop en vitlökssås som gjorde susen!
Anton
2021-04-28