Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Rimmad älgrulle med dijonpurjo

En egenhändigt rimmad älgrulle är verkligen något man kan bjuda på till fest. Älgköttet serverar du med lite dijonpurjo, en krämig blandning av crème fraiche, dijonsenap och purjolök som fint bryter av mot det saftiga köttet.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten, salt och socker till lagen, låt kallna. Lägg köttet i en skål och häll på lag så att det täcker helt. Förvara i kylen i 12 timmar. Om du vill halvera tiden och få en jämn rimning kan du spruta in lagen i köttet med en saltspruta.
  2. Skala lök och morot och dela i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull och koka köttet tillsammans med lök, morot och kryddor. Köttet är färdigt när det släpper från en provnål och det sipprar ut en klar saft eller när du har 85°C i den tjockaste delen (Det tar 1 1/2-2 timmar).
  3. Dijonpurjo: Skölj och strimla purjolöken. Koka upp crème fraiche och senap i en kastrull och lägg i purjolöken. Koka ett par minuter, smaka av med salt och peppar.
  4. Skär kålroten i långa tunna strimlor. Fräs dessa med smör tills strimlorna är mjuka (al dente), smaka av med salt och peppar.
  5. Skär upp köttet i skivor och servera med kålrot och purjolök.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Även bringa, bog och ytterlår av älg och rulle av nötkött passar till receptet.

För att köttet ska få den rosa färgen som på bilden bör köttet saltas med 250 g colorozosalt per kg kött (används inom livsmedelsindustrin), eller ersätt en del av det grova saltet med natriumnitrat (salpeter).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  • 2 msk socker
  • 1 kg älgrulle
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 timjankvist
  • 700 g kålrot
  • 30 g smör
  • salt och peppar
Dijonpurjo
  • 1 purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2660 kJ / 590 kCal
Fett: 27 g
Läs mer om näringsvärden

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer