Råraka på rödbetor med mögelost och valnötter

63
2 Klimatsmart
Råraka på rödbetor med mögelost och valnötter

Rårakor är en klassiker som passar i alla lägen, men lägger du till rårivna rödbetor i smeten får du en jordigare och lite sötare smak som passar strålande med ädelost och nötter. Servera dessa rödbetsrårakor som rejäl förrätt eller mellanrätt.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Råraka på rödbetor med mögelost och valnötter

Ingredienser

4 portioner
500 g
rödbetor
500 g
potatis (mjölig sort)
1 tsk
salt
2 krm
nymalen svartpeppar
-
smör
-
rapsolja
100 g
grovhackade, rostade valnötter
125 g
ädelost (gärna saint agur)
-
ev valnötsolja att ringla över

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd lagrad laktosfri ädelost eller byt mot t ex laktosfri fetaost eller smakrik hårdost. Välj laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölksproteinfri: byt ut ädelost mot tofu och välj mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Tips

Använd gärna två stekpannor samtidigt när du steket rårakor så går det snabbare, de är godast nystekta och krispiga. Varmhåll annars i ugnen på 100 ̊C.
Har du ädelost över efter julfirandet? Perfekt att använda här.

Vad tyckte du om receptet?

63

Kommentarer

Camilla

2021-03-29

Väldigt mumsigt. Dock väldigt kladdigt att göra. Hur river man rödbetor utan att få rödbetssaft över allt..?

Elin

2021-01-21

Jobbigt recept. Omöjligt att göra utan att stänka rödbetssaft överallt. Smakar inget särskilt, svårare än vanliga rårakor att få att hålla ihop. Ungarna åt inte. 😆

Näringsvärde per portion

Energi 2188 KJ / 523 kCal
Fett 34.4 g
Salt 2.68 g
Kolhydrater 36.5 g
Protein 14 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept