Räkor med tryffelnobis och citronpurjo | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Räkor med tryffelnobis och citronpurjo

Denna räkrätt är ett gott och lätt lunchalternativ. Räkorna serveras tillsammans med den citronmarinerade purjolöken och den majonnäsliknande tryffelnobisen smaksatt med gräslök och dijonsenap. Passar bra ihop med grillad baguette.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ta fram och låt räkorna tina om de är frysta.
  2. Skär bort den grova gröna delen av purjolöken och dra ev bort grova ytterblad. Skär purjolöken i ca 10 cm långa bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter.
  3. Häll av och kyl dem snabbt i kallt vatten. Krama försiktigt ut vattnet och lägg dem i en liten skål. Häll över olivolja och citronjuice. Krydda med salt och peppar. Blanda försiktigt. Låt gärna stå och dra ca 1 timme eller över natten.
  4. Skala räkorna.
  5. Tryffelnobis: Koka upp vatten i en liten kastrull till ägget. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  6. Lägg ner ägget i det kokande vattnet. Låt koka 2 minuter. Häll av och kyl snabbt i kallt vatten.
  7. Blanda salt, peppar, vinäger, senap, schalottenlök och vitlök i en skål. Knäck ägget, skrapa ut hela innehållet och vispa ihop med övriga ingredienser.
  8. Tillsätt oljan i en fin stråle, lite i taget, under mixning med stavmixer. Blanda i tryffeloljan och gräslöken.
  9. Lägg de skalade räkorna på tallrikar tillsammans med purjolöken. Servera med tryffelnobis och gärna grillad baguette i skivor.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg räkor med skal
  • 3 små, gärna späda purjolökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Tryffelnobis
  • 1 ägg
  • 1 liten schalottenlök
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 krm peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja (t ex rapsolja)
  • 2 1/2 tsk tryffelolja
  • 1 msk finskuren gräslök
Till servering
  • grillad baguette
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3208 kJ / 767 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept