ÖVER 60 MIN | Medel

Råg- och mandeltårta med jordgubbar och rabarber

En lite annorlunda jordgubbstårta till sommarens festligheter och fikastunder! Tårtbotten i detta recept görs av rågbröd och mandel. Råg- och mandelbottnarna varvas sedan med grädde, jordgubbar och råsyltad rabarber och blir till en ljuvlig sommartårta.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Smörj 2 formar med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 8-10 bitar).
  3. Mixa mandlar och rågbröd till ett grovt mjöl i matberedare. Separera äggen och lägg vitor i en bunke och gulor i en annan.
  4. Vispa gulor och socker vitt och fluffigt.
  5. Blanda det mixade brödet med bakpulver och vänd ner i äggvispet. Vispa äggvitorna fluffigt och vänd ner.
  6. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig i mitten. Låt svalna.
  7. Råsyltad rabarber: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor och lägg i en bunke. Koka upp vatten och socker. Låt koka 1–2 minuter. Häll den varma sockerlagen över rabarbern. Täck med plastfolie och låt svalna. Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering.
  8. Till servering: Vispa grädden fluffig. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Sila rabarbern och spar gärna lagen. Hacka chokladen. Varva bottnar med rabarber, grädde och jordgubbar. Toppa med chokladen och gärna ätbara blommor.

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och choklad.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, grädde och choklad.

Tips

Använd lagen från rabarbern som saft. Späd med lite kallt vatten och servera.
Har du bara en tårtform? Gör en tårtbotten (alltså halva satsen) i taget.

Ingredienser

Portioner: 8-10 bitar
Bottnar
  • smör (till formen)
  • 100 g sötmandel
  • 200 g danskt rågbröd
  • 6 ägg
  • 2 1/2 dl rörsocker eller strösocker
  • 1 tsk bakpulver
Råsyltad rabarber
  • 500 g rabarber
  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker
Till servering
  • 6 dl vispgrädde
  • 500 g färska jordgubbar
  • 50 g mörk choklad (70 %)
  • gärna ätbara blommor

Näringsvärde
Per portion

Energi 3612 kJ / 863 kCal