Pytt Jansson | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Pytt Jansson

Pytt Jansson är en fenomenal (och lite nyttigare) pyttversion av klassikern Janssons Frestelse. Rätten är matig och snabblagad och innehåller vinnande smaker från bland annat purjolök, potatis, dill, ärter, ansjovis, vispgrädde och ägg. En stadig middag som smakar fantastiskt gott!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina ärterna.
  2. Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar.
  3. Hetta upp matfettet i en stor stekpanna och stek potatisen på medelvärme tills den nästan är mjuk. Vänd potatisen då och då så att den inte bränns vid utan bara blir gyllene.
  4. Skölj och strimla purjolöken fint. Lägg den i pannan när potatisen är mjuk. Fräs alltsammans tills löken mjuknat.
  5. Skär dillen fint. Tillsätt ärter och dill. Smaka av med salt, vitpeppar och ansjovisspad. Fräs allt tills ärterna är varma. Tillsätt grädden och låt den koka in någon minut under omrörning.
  6. Servera med ansjovisfiléer och äggulor.

För alla

Rätten är fri från gluten.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, ris- eller sojaalternativ.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Tips

Kockknepet: Prova gärna att pochera äggen. Se ICA.se för recept.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g gröna ärter
  • 900 g fast potatis
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1/2 purjolök
  • 20 g dill
  • salt och vitpeppar
  • ca 1 1/2 msk ansjovisspad
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g ansjovisfiléer
  • 4 äggulor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2525 kJ / 604 kCal