Jansson
Janssons frestelse är en krämig och underbar klassiker på många julbord eller som vickning vid festliga tillfällen. Den goda gratängen tillagas av potatis, lök, ansjovisfiléer och vispgrädde.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2021
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
3 msk smör
900 g potatis (gärna amandine)
1 förp ansjovisfiléer (à 100 g)
ansjovisspad
salt
peppar
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2384 KJ / 570 kCal
Fett33 g
Salt3 g
Kolhydrater54 g
Protein11 g
Kommentarer
Varför ska man koka upp grädde och mjölk? Ska även prova grädde i löken med lite socker salt o peppar, det lät gott.
Torbjörn
2023-12-16Hej Torbjörn! Det är för att det ska gå lite fortare att laga den. Om mjölken och grädden är varm så går ”kokar” den upp och tillagas snabbare i ugnen, jämfört med om alla ingredienser är kalla. Lycka till med din Janssons frestelse. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-12-19Bra grundrecept. Jag steker också löken, kryddar den med lite salt, peppar och socker. Låter den sedan puttra i 1/2 dl vispgrädde. Rund och god i smaken
Siv
2022-12-23god och bra gratäng
Annika
2013-12-16