Jansson

Betyg 3.2 av 5.
42 personer har röstat
3
Jansson

Janssons frestelse är en krämig och underbar klassiker på många julbord eller som vickning vid festliga tillfällen. Den goda gratängen tillagas av potatis, lök, ansjovisfiléer och vispgrädde.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2021

Jansson

Ingredienser

4 portioner
2 gula lökar
3 msk smör
900 g potatis (gärna amandine)
1 förp ansjovisfiléer (à 100 g)
ansjovisspad
salt
peppar
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.2 av 5.
42 personer har röstat

Kommentarer

Varför ska man koka upp grädde och mjölk? Ska även prova grädde i löken med lite socker salt o peppar, det lät gott.

Torbjörn

2023-12-16

Hej Torbjörn! Det är för att det ska gå lite fortare att laga den. Om mjölken och grädden är varm så går ”kokar” den upp och tillagas snabbare i ugnen, jämfört med om alla ingredienser är kalla. Lycka till med din Janssons frestelse. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2023-12-19

Bra grundrecept. Jag steker också löken, kryddar den med lite salt, peppar och socker. Låter den sedan puttra i 1/2 dl vispgrädde. Rund och god i smaken

Siv

2022-12-23

god och bra gratäng

Annika

2013-12-16

Näringsvärde per portion

Energi2384 KJ / 570 kCal
Fett33 g
Salt3 g
Kolhydrater54 g
Protein11 g

Testa liknande recept

Lyxig Janssons extra allt
Betyg 4.8 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk Janssons frestelse
Betyg 4.4 av 5.
60 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse med grönkål
Betyg 4.8 av 5.
10 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse
Betyg 3.9 av 5.
592 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse utan ansjovis
Betyg 3.8 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse, allergianpassad
Betyg 2.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga