ÖVER 60 MIN | Medel

Lyxig Janssons extra allt

Janssons frestelse är en given favorit på det varma julbordet. Denna potatisgratäng är en klassisk julrätt som här har fått en uppdatering. Prova vårt lite lyxigare Janssons-recept som innehåller både kaviar och Västerbottensost.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva löken tunt och fräs i smöret tills den mjuknar. Skala potatisen och skär den i ½ cm tunna stavar. Blanda potatisen med saltet.
  3. Varva potatis, lök och ansjovis (spara spadet) i en smord ugnsfast form. Vispa ihop kaviar, mjölk, grädde och ansjovisspad. Häll i formen och strö över ost och ströbröd. Hyvla smöret över.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen 45–55 minuter tills den fått fin färg och potatisen är mjuk. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet.
  5. Låt stå minst 20 minuter innan servering.  

För alla

Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfr: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, grädde och smör.

Näringsvärdet är per portion beräknat på 6 port.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör (till stekning)
  • 800 g mjölig potatis
  • 2 krm salt
  • 1 burk ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 2 msk kaviar
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk ansjovisspad
  • 2 dl finriven Västerbottensost
  • 3/4 dl ströbröd
  • 50 g smör (hyvla över)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2528 kJ / 604 kCal