Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Gammelmormors köttbullar

Köttbullar är ett stående inslag på de allra flestas julbord och detta köttbullsrecept är en uppskattad favorit. Köttbullarna ger du en festlig smak av bland annat ansjovis, kryddpeppar och lök samt en ljuvlig rundhet från vispgrädde. Mumma!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis. Hacka ansjovisfiléerna. Bland ner dem, ansjovisspad och ägggulor i potatisblandningen.
  2. Blanda färsen väl med potatisblandningen. Avsluta med att tillsätta grädden, lite i taget.
  3. Sätt ugnen på 150°C.
  4. Forma stora köttbullar och lägg på fat.
  5. Stek köttbullarna, ca 10 i taget, på hög värme i olja och smör. Låt dem eftersteka i 5-10 minuter i ugnen.

För alla

Rätten innehåller ägg och mjölk men är fri från gluten.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri "gräddprodukt" från Oatly eller Beneviva. Stek i enbart olja eller i mjölkfritt margarin.
Gör äggfri: uteslut äggulorna.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 msk salt
  • 1 msk finmalen kryddpeppar
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 3 msk riven gul lök
  • 2 tsk potatismjöl
  • 400 g kokt, kallriven potatis (400 g motsvarar ca 5 st)
  • 3 ansjovisfiléer
  • 3 msk ansjovisspad
  • 3 äggulor
  • 1 kg nötfärs
  • 3 dl vispgrädde
  • smör och olja till stekning
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer