Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Purjolökstarte med anjoviskräm

En bra bufférätt som också fungerar utmärkt som förrätt. Ugnsbakad hel purjolök med smak av anjovisspad läggs på smördeg och blir till festlig purjolökstarte. Serveras med mustig anjoviskräm.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  2. Purjolökstarte: Ansa och skölj purjolöken. Skär bort ca 5 cm av den gröna toppen.
  3. Lägg de hela purjolökarna på dubbelt folieark. Häll på ansjovisspadet (spara filéerna till krämen) och fördela smöret och dillen över löken. Krydda med salt och nymald peppar. Vik ihop foliet till ett paket och lägg det på den förvärmda plåten. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter. Lägg purjolöken på hushållspapper för att torka lite.
  4. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla äggula på kanterna på smördegens långsidor. Vik ner de penslade kanterna mot degen och tryck till. Dela purjolöken på längden och lägg den på smördegen. Pensla långsidans degkanter med äggula.
  5. Sätt in plåten mitt i ugnen, 20-25 minuter.
  6. Ansjoviskräm: Skär gräslöken fint. Hacka ansjovisfiléerna fint. Vispa crème fraichen tills den blir tjock. Vänd ner gräslök och ansjovis. Smaksätt med nymald peppar och ev. med salt.
  7. Servera purjolökstarten med ansjoviskräm.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på smördegen.
Gör äggfri: byt ut äggulorna mot vatten eller mjölk att pensla med.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, smördeg och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett, mjölkproteinfri smördeg och byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).

Ingredienser

Portioner: 6
Purjolökstarte
  • 2 purjolökar
  • 2 burkar ansjovisfilé (à 100 g)
  • 50 g smör med havssalt
  • 1 kruka dill
  • salt och svartpeppar
  • 250 g färsk smördeg (rektangulär)
  • 2 äggulor
  • ugnsfolie
Ansjoviskräm
  • 1 kruka gräslök
  • ansjovisfiléer
  • 2 dl crème fraiche
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1949 kJ / 466 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer