Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Punschparfait med mandeltäcke och rårörda blåbär

Avsluta din spektakulära nyårsmiddag genom att servera den här förstklassiga efterrätten. Punchparfaiten har ett knaprigt mandeltäcke och ackompanjeras med utsökta rårörda blåbär.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: sätt ugnen på 275°C.
  2. Riv mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan i matberedare eller med stavmixer tillsammans med äggvitorna ca 3 minuter till en slät smet.
  3. Lägg en 1 1/2 liter stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper (för 8 port). Rita längs med kanten av formen.
  4. Spritsa eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. Ställ i frysen ca 10 minuter.
  5. Grädda mandelbottnen 6–8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
  6. Parfait: finhacka chokladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  7. Vispa äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2–3 minuter med elvisp.
  8. Vispa grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
  9. Klä brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. Avsluta med att lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.
  10. Nyårsafton, strax före servering: lyft upp parfaiten ur formen och ta bort plastfolien. Skär parfaiten i skivor. Servera med Rårörda blåbär och färsk frukt- och bärsallad.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, använd en ren mörk choklad av god kvalitet.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, använd en ren mörk choklad av god kvalitet.

Ingredienser

Portioner: 8
Mandeltäcke
  • 200 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 2 msk mandelspån
Parfait
  • 3/4 dl punsch
  • 75 g mörk choklad
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 1/3 dl socker
  • 5 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?