Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Mandeltårta med punschparfait och italiensk maräng

Godaste tårtan med vuxen punschsmak. Underst en mandelbotten med brynt smör, på det en krämig punschparfait och på toppen fluffigt spritsad italiensk maräng. Bränn av marängen för största effekt. Bjud med hallonsås och färska hallon.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tårtbotten: Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det fått en gyllene färg. Ta från värmen och låt svalna.
  3. Riv mandelmassan. Vispa snabbt ihop med smöret, lite i taget, med elvisp på lägsta hastighet. Tillsätt ägg och äggvita. Fortsätt vispa på låg hastighet till en jämn smet.
  4. Bred ut smeten i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 14-16 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Lägg en lång remsa bakplåtspapper längs med insidan av formen. Tryck försiktigt fast mot kanten.
  6. Punchparfait: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden. Vispa äggulorna fluffigt i en köksassistent. 
  7. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 122°C – viktigt att hålla koll på temperaturen.
  8. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggvispet under ständig vispning. Fortsätt vispa tills smeten har svalnat.
  9. Krama ur gelatinet och smält försiktigt i mikron. Rör ner i smeten med en slickepott. Tillsätt punchen i tre omgångar och rör runt. Blanda i grädden.
  10. Häll parfaitsmeten över botten. Ställ in i frysen minst 8 timmar.
  11. Italiensk maräng: Vispa äggvitorna på låg hastighet i en köksassistent. Öka hastigheten successivt så att det bildas små stabila luftbubblor. Äggvitan ska vara fluffigt vispad.
  12. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 121°C. Detta kan påbörjas medan äggvitorna vispas. Håll koll på temperaturen.
  13. Tillsätt sockerlagen i äggviteskummet i en tunn stråle under ständig vispning på hög hastighet. Sänk hastigheten och fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Fyll marängsmeten i en spritspåse.
  14. Lossa tårtan ur formen och ställ på ett fat. Spritsa marängtoppar på tårtan. Bränn försiktigt med gasbrännare. Ställ in i frysen fram till servering.
  15. Hallonsås: Koka hallon, socker och limejuice tills hallonen blivit mjuka och mosiga. Mixa blandningen slät med stavmixer och sila genom finmaskig sil. Låt kallna i kylen.
  16. Till servering: Garnera med färska hallon och citronmeliss. Servera med hallonsås.

För alla (Mandeltårta)

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt.
Innehåller ägg.

För alla (Hallonsås)

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Gelatinet i parfaiten hjälper till att förhindra iskristallbildning, men kan uteslutas.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Tårtbotten
  • 100 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
Punchparfait
  • 1 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor (5 äggulor motsvarar 100 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 3/4 dl punsch
Italiensk maräng
  • 2 små äggvitor (2 äggvitor motsvarar 60 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
Hallonsås
  • 500 g frysta hallon
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk färskpressad limejuice
Till servering
  • färska hallon
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1768 kJ / 423 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer