Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Pumpapaj med lagrad ost och fröströssel

Söt pumpa och salt ost är en vinnande smakkombination. Den här pumpapajen är svår att inte gilla. Garnera med ett gott fröströssel på chiliheta frön pumpakärnor. Pajen är godast lite ljummen och passar utmärkt till buffén, lunch eller middag ihop med en matig sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Kör mjöl, smör, kvarg och salt hastigt i en matberedare till en smidig deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  4. Fyllning: Dela pumpan på längden och gröp ut kärnorna med en sked. Skär pumpan i ½ cm tjocka skivor tvärs över (pumpan behöver inte skalas när den skärs tunt och bakas).
  5. Lägg skivorna i ett lager på en bakpappersklädd plåt och ringla över olja och flingsalt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i pajskalet. Strö över osten. Lägg på pumpaskivorna. 
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills äggstanningen stannat.
  8. Fröströssel: Stek pumpakärnorna i olja hastigt i en stekpanna. Strö på chiliflakes och flingsalt och skaka om pannan. 
  9. Till garnering: Toppa pajen med pumpakärnor och vattenkrasse eller ruccola vid servering.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Ta vara på pumpans kärnor!
Skölj dem noga i en sil, rensa bort ev pumpakött. Lägg dem på en plåt, blanda med lite olja och flingsalt. Rosta i ugn, 175°C, i ca 25 minuter eller tills de är torra och knapriga.

Ingredienser

Portioner: 6-8 portioner
Pajdeg
  • 75 g kallt smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl kvarg (10%)
  • 1 krm salt
Fyllning
  • 500 g butternutpumpa
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 150 g riven, lagrad ost (t ex. gruyére, Västerbottensost eller ädelost)
Fröströssel
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1/2 tsk flingsalt
Till garnering
  • vattenkrasse eller ruccola
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1574 kJ / 376 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer