Paj med pumpa, lagrad ost och fröströssel
Pumpa och en god salt ost är en vinnande smakkombination. Den här pajen med pumpa är svår att inte gilla. Garnera med ett gott fröströssel på chiliheta frön pumpakärnor. Pajen är godast lite ljummen och passar utmärkt till buffén, lunch eller middag ihop med en matig sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2017
Ingredienser
6-8 portioner
Pajdeg
75 g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kvarg (10%)
1 krm salt
Fyllning
500 g butternutpumpa
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 ägg
2 dl mjölk (3%)
150 g riven, lagrad ost (t ex. gruyére, Västerbottensost eller ädelost)
Fröströssel
1/2 dl pumpakärnor
1/2 msk olivolja
1 krm chiliflakes
1/2 tsk flingsalt
Till garnering
vattenkrasse eller rucola
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1574 KJ / 376 kCal
Fett25 g
Salt0.7 g
Kolhydrater22 g
Protein15 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Ett intressant recept. Jag har visserligen inte smakat originalreceptet men tyckte att mängden pumpa var liten för en pumpapaj, så jag justerade receptet lite. Jag skalade och skar resterande pumpa (min var mycket större än 500 g) i små bitar och kokade dessa i ca 10 min, sedan mixade de till en pure och blandade med äggstanningen. Jag användee dessutom små mängder av malen ingefära och kardemumma (som båda gynnar pumpan).
Mats
2023-03-07Hade ingen lagrad ost så toppade med två förpackningar tärnad fetaost och riven gul ost istället. Blev toppengott!
Erika
2022-10-28Det var väldigt gott, kanske det godaste pumparecept jag har träffat på.
Annika
2021-05-14