UNDER 15 MIN |

Pumpa- och äppelbröd i långpanna

Med pumpa i degen och äpplen på toppen är det här ett bröd utöver det vanliga. Lättbakat för efter jäsningen är det bara att trycka ut degen i en långpanna. Ett saftigt och vackert bröd som pryder vilket festbord som helst. Suveränt att äta bara som det är eller med en god ost.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 stort bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, ta bort pumpafröna och riv pumpan grovt.
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen är löst. Rör ner kvarg, salt, pumpa och pumpakärnor.
  3. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
  4. Tryck ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250˚C.
  6. Skär äpplena i ca ½ cm tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå degen. Ringla oljan över äppleskivorna.
  7. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter tills brödet fått fin färg. 
  8. Låt bröden svalna på galler.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten på brödet.

Ingredienser

Portioner: 1 stort bröd
  • 8 dl grovt riven pumpa (t ex butternut)
  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 dl kvarg (10%)
  • 3 tsk salt
  • 3 dl pumpakärnor
  • 15 - 16 dl vetemjöl special
  • 4 äpplen
  • 3 msk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 22868 kJ / 5466 kCal