Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Provencalsk lammfärsgratäng med citronyoghurt

En provencalsk lammfärsgratäng med aubergine och zucchini smaksatt med spiskummin, vitlök och örter. Toppa med riven ost och rätten reder sig självt i ugnen. Servera gratängen med ris och yoghurt smaksatt med citron och honung.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 24, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök, lammfärs och spiskummin i oljan ca 5 minuter i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, rosmarin, timjan och 1 dl vatten. Låt koka ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Skär aubergine och zucchini i 1/2 cm tjocka skivor. Varva färsfräs, aubergine och zucchini i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port). Strö över osten. Sätt mitt i ugnen ca 25 minuter.
  4. Koka under tiden ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen och gör yoghurtsåsen.
  5. Citronyoghurt: Blanda matyoghurt, citronskal och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  6. Servera lammfärsgratängen med kokt ris eller bulgur, citronyoghurt och gärna ett gott bröd.

För alla

Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: välj ris.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Variera smaken på gratängen med olika slags örtkryddor. Här väljer vi rosmarin och timjan, men oregano, salvia eller mejram är minst lika gott.
Barnknepet: riv lök och vitlök i stället för att hacka dem.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 75 g riven ost (gärna lagrad)
  • 4 port ris eller bulgur
Citronyoghurt
  • 2 dl matyoghurt (10%)
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 1 tsk honung
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2872 kJ / 687 kCal