Provencalsk lammfärsgratäng med citronyoghurt
En provencalsk lammfärsgratäng med aubergine och zucchini smaksatt med spiskummin, vitlök och örter. Toppa med riven ost och rätten reder sig självt i ugnen. Servera gratängen med ris och yoghurt smaksatt med citron och honung.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 24 2011
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g lammfärs
1 tsk spiskummin
1 msk olivolja
1/2 dl tomatpuré
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
1 aubergine
1 zucchini
75 g riven ost (gärna lagrad)
4 port ris eller bulgur
Citronyoghurt
2 dl matyoghurt (10%)
finrivet skal av 1/2 citron
1 tsk honung
För alla
Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: välj ris.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Variera smaken på gratängen med olika slags örtkryddor. Här väljer vi rosmarin och timjan, men oregano, salvia eller mejram är minst lika gott.
Barnknepet: riv lök och vitlök i stället för att hacka dem.
Barnknepet: riv lök och vitlök i stället för att hacka dem.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2872 KJ / 687 kCal
Fett29.6 g
Kolhydrater67 g
Protein37.5 g
Kommentarer