Moussaka
Moussaka, den klassiska grekiska gratängen med lammfärs och aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.
Ingredienser
4 portioner
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g nöt- eller lammfärs
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer
1 tsk salt
3 dl yoghurt , gärna grekisk
3 ägg
1 1/2 krm peppar
150 g fetaost
Serveringsförslag
grönsallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2936 KJ / 702 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater17 g
Protein52 g
Kommentarer
Mkt god variant på den klassiska Moussakan!
Annika
2024-11-19Det här är riktigt dåligt, tilltaget med ägg/feta/yougurt på toppen är karaktärsmord.
Klas
2024-11-11Originala moussaka innehåller potatis i skivor eventuellt zucchini och i stället för blandningen yoghurt med ägg används beshamelsås med riven ost (inte feta ost). Men detta alternativ ser intressant ut är lättare, menar mindre fet, och jag tänker pröva på det. Jag återkommer med kommentar...
Ioanna
2024-10-07