Moussaka
Moussaka, den klassiska grekiska gratängen med lammfärs och aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.
Ingredienser
4 portioner
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g nöt- eller lammfärs
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer
1 tsk salt
3 dl yoghurt , gärna grekisk
3 ägg
1 1/2 krm peppar
150 g fetaost
Serveringsförslag
grönsallad
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt och fetaost.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj blandfärs eller lammfärs, vilket ger 40%/30% minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Krydda gärna köttfärssåsen med 1/2 tsk kanel och 1 1/2 tsk oregano.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2936 KJ / 702 kCal
Fett47 g
Salt3 g
Kolhydrater17 g
Protein52 g
Kommentarer
Toppengod och perfekt konsistens! Gott med kanel.
Monica
2024-08-31Kanske inte som den moussaka man får på Ios men riktigt god. Lästa kommentar som tyckte att den var rinnig, som soppa, men inte min. Puttrade utan lock >30 min. Allt enligt recept. Klippte ner lite hemodlad grekisk oregano i toppingen. Riktigt gott. T o m maken sa att det var det godaste han ätit på länge. Den här spara jag kommer jag att göra igen. PS. Jag använde Arlas 10 % grekiska yoghurt.
Mona
2024-07-25Inte moussaka tyvärr! Fel kryddning och värst, väldigt rinnig, som soppa! Fel mängder i receptet?
Jörgen
2024-07-07