UNDER 45 MIN | Medel

Smördegspaj med lammfärs

En ljuvlig paj med lock där ett lager färdig smördeg ligger som ett gyllene täcke över den saftiga och smakrika lammfärsfyllningen. Lammfärsen får god smak av aubergine, vitlök och spiskummin.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skär auberginen i små tärningar. Skala och riv vitlöken. Fräs vitlök och aubergine i olja ca 5 minuter tills löken mjuknar.   
  3. Tillsätt färsen och fräs ytterligare ca 5 minuter tills den får lite färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten och kryddor. Låt småkoka ca 5 minuter.  
  4. Häll av och skölj bönorna och rör ner i köttfärsröran.
  5. Häll i en smord ugnsform. Lägg degen över formen, tryck fast kanterna med en gaffel och skär bort överflödig deg. 
  6. Pensla med ägg och gör ett litet kryss i mitten med en kniv. Ställ in i ugnen ca 15–20 minuter tills pajen är gyllene.

För alla

Kontrollera noga innehållet i smördegen.
Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör äggfri: uteslut ägget och pensla med mjölk.

Ingredienser

Portioner: 4-6
  • 200 g aubergine
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 1 förp krossade tomater (à 500 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1/2 msk malen spiskummin
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 burk kokta små vita bönor (à 380 g)
  • 1 rulle färsk smördeg (à 250 g)
  • uppvispat ägg (till pensling)