Pretzel
Pretzel är de berömda kringlorna som serveras på oktoberfesten i München. De salta vetekringlorna kokas först för att sedan gräddas i ugn. Kringlorna passar utmärkt till en skummande sejdel öl och en charktallrik.
Ingredienser
18 st
1 tsk färsk jäst (1 tsk motsvarar ca 5 g)
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl ( 5 dl motsvarar ca 300 g)
1 - 2 msk olivolja
Till pensling och garnering
ägg
flingsalt eller grovt havssalt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Energi316 KJ / 76 kCal
Fett2 g
Salt1 g
Kolhydrater12 g
Protein2 g
Kommentarer
Om man vill få till den äkta Laugenbrezel-ytan ska man inte doppa kringlorna i kokande vatten utan man doppar dem istället i en treprocentig natriumhydroxidlösning (lut) i ca 30 sekunder. Det kan ju låta konstigt att använda natriumhydroxid (NaOH) till matlagning men t ex salta pinnar görs på samma sätt. Sedan skippar man äggen och använder bara grovkornigt salt till garnering.
Frithjof
2022-09-19Jästen är det en 50 g? Eller är det in tesked Är inte så van att baka
Lars
2021-10-13Hej Lars! Det ska vara 1 tesked jäst, eller om du har en hushållsvåg så ska du väga 5 g jäst för detta recept. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2021-10-14Går det att frysa dem?
Stina
2021-09-06Hej Stina! Ja, det går bra att frysa in pretzels. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2021-09-07