Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pretzel

Pretzel är de berömda kringlorna som serveras på oktoberfesten i München. De salta vetekringlorna kokas först för att sedan gräddas i ugn. Kringlorna passar utmärkt till en skummande sejdel öl och en charktallrik.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 18 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rör ut jästen i vattnet i en degbunke (gärna i en köksmaskin). Tillsätt saltet och allt mjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Ringla olivolja över degen och vänd runt degen i oljan. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur 1-2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda degen lätt. Dela den i 2 delar, rulla ut varje del till en längd och dela varje i 9 bitar. Rulla ut dem ca 30 cm långa och forma till kringlor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg några kringlor i taget i det kokande vattnet och låt dem ligga ca 10 sekunder eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Lägg tillbaka dem på plåten.
  5. Till pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och strö på salt.
  6. Grädda kringlorna mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt dem kallna på galler.
  7. Serveras till tysk charktallrik med t ex ölkorv, rökt skinka, cornichoner och syltlök.

För alla

Innehåller gluten. Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: pensla med mjölk, fil eller vatten istället för ägg.

Ingredienser

Portioner: 18 st
  • 1 tsk färsk jäst (1 tsk motsvarar ca 5 g)
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • 1/2 tsk salt
  • ca 5 dl vetemjöl ( 5 dl motsvarar ca 300 g)
  • 2 msk olivolja
Till pensling och garnering
  • ägg
  • flingsalt eller grovt havssalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 316 kJ / 76 kCal