Pretzel

Betyg 3.8 av 5.
28 personer har röstat
7
Pretzel

Pretzel är de berömda kringlorna som serveras på oktoberfesten i München. De salta vetekringlorna kokas först för att sedan gräddas i ugn. Kringlorna passar utmärkt till en skummande sejdel öl och en charktallrik.

Pretzel

Ingredienser

18 st
1 tsk  färsk jäst (1 tsk motsvarar ca 5 g)
2 1/2 dl  kallt vatten
1/2 tsk  salt
ca 5 dl  vetemjöl ( 5 dl motsvarar ca 300 g)
1 - 2 msk  olivolja

Till pensling och garnering

ägg
flingsalt eller grovt havssalt

För alla

Innehåller gluten. Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: pensla med mjölk, fil eller vatten istället för ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
28 personer har röstat

Kommentarer

Om man vill få till den äkta Laugenbrezel-ytan ska man inte doppa kringlorna i kokande vatten utan man doppar dem istället i en treprocentig natriumhydroxidlösning (lut) i ca 30 sekunder. Det kan ju låta konstigt att använda natriumhydroxid (NaOH) till matlagning men t ex salta pinnar görs på samma sätt. Sedan skippar man äggen och använder bara grovkornigt salt till garnering.

Frithjof

2022-09-19

Jästen är det en 50 g? Eller är det in tesked Är inte så van att baka

Lars

2021-10-13

Hej Lars! Det ska vara 1 tesked jäst, eller om du har en hushållsvåg så ska du väga 5 g jäst för detta recept. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Redaktionen

2021-10-14

Går det att frysa dem?

Stina

2021-09-06

Hej Stina! Ja, det går bra att frysa in pretzels. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Redaktionen

2021-09-07

Näringsvärde per portion

Energi316 KJ / 76 kCal
Fett2 g
Salt1 g
Kolhydrater12 g
Protein2 g

Testa liknande recept

Focaccia
Betyg 4.5 av 5.
23 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Minifocaccia med örtolja och ost
Betyg 4.2 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Hembakt fröknäcke
Betyg 3.6 av 5.
29 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Olivbröd
Betyg 3.9 av 5.
23 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Örtbröd med cheddarostfyllning
Betyg 3.6 av 5.
11 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Äggfocaccia
Betyg 3 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga