Pretzel

Betyg 3.7 av 5.27 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Pretzel

Pretzel är de berömda kringlorna som serveras på oktoberfesten i München. De salta vetekringlorna kokas först för att sedan gräddas i ugn. Kringlorna passar utmärkt till en skummande sejdel öl och en charktallrik.

Pretzel

Ingredienser

18 st
1 tsk färsk jäst (1 tsk motsvarar ca 5 g)
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl ( 5 dl motsvarar ca 300 g)
1 - 2 msk olivolja

Till pensling och garnering

ägg
flingsalt eller grovt havssalt

Gör så här

00:10:00
01:00:00
00:15:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

8 st
  • Hej ! Det receptet är för 18 st om man vill backa 6 eller 9 st hur blir det ?

    Elham

  • Om man vill få till den äkta Laugenbrezel-ytan ska man inte doppa kringlorna i kokande vatten utan man doppar dem istället i en treprocentig natriumhydroxidlösning (lut) i ca 30 sekunder. Det kan ju låta konstigt att använda natriumhydroxid (NaOH) till matlagning men t ex salta pinnar görs på samma sätt. Sedan skippar man äggen och använder bara grovkornigt salt till garnering.

    Frithjof

  • Jästen är det en 50 g? Eller är det in tesked Är inte så van att baka

    Lars

    Hej Lars! Det ska vara 1 tesked jäst, eller om du har en hushållsvåg så ska du väga 5 g jäst för detta recept. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Går det att frysa dem?

    Stina

    Hej Stina! Ja, det går bra att frysa in pretzels. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Serverar de inte mest bretzel i München..?

    Fabian

  • Kul, lite annorlunda påminner om att koka klimp. Tog dubbla ämnen direkt men såg kommentaren om bikarbonat försent, men det ska jag testa nästa gång.

    Birgitta

  • Kul att baka ”pretzel”, degen var lätt att hantera. Bra tips om bikarbonat i vattnet. Jag tog 2 liter vatten + 3 msk bikarbonat. Kringlorna fick jättefin färg. Jag gjorde också större kringlor som Carolina tipsade om.

    Pernilla

  • Jag använde Vårvete-mjöl, och hade bikarbonat i vattnet när jag kokte dem för att få till färgen på dem. Jag tyckte dock att de var lite för små, så jag tog dubbla angedda delmängden till varje kringla. Funkade strålande!

    Carolina

Näringsvärde per st

Energi316 KJ / 76 kCal
Fett2 g
Salt1 g
Kolhydrater12 g
Protein2 g

Testa liknande recept

  • Minifocaccia med örtolja och ost
    Betyg 3.9 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Saftig focaccia - bästa receptet
    Betyg 4.2 av 5.73 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pumpabullar med kummin
    Betyg 3.6 av 5.43 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äggfocaccia
    Betyg 3 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kantarellfocaccia
    Betyg 5 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pitabröd med honung
    Betyg 4.4 av 5.80 personer har röstat
    Receptet har 28 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad