UNDER 45 MIN | Medel

Prästostrostad sparris och morötter med Nobisdressing

Vårens primörer sparris och morötter får en härlig crunch och sälta av panko och prästost. Nobisdressing är en av de klassiska såserna, som du gör som en majonnäs eller aioli men med ägg som kokat i 2 minuter. Smaklig spis!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt i ugnen.
  2. Skär bort ca 2 cm av botten på sparrisen. Skala nedre halvan av sparrisen om de är grova. Skala och skär morötterna på längden i ungefär samma tjocklek som sparrisen.
  3. Lägg sparrisen och morotsstavarna i en bunke och rör ner olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.  Lägg morötterna snyggt på ett serveringsfat som är ugnssäkert. Sätt fatet mitt i ugnen i 10 minuter.
  4. Hacka persiljan grovt.
  5. Ta ut fatet ur ugnen. Lägg på sparrisen. Toppa med riven ost, persilja och strö sist över panko. Sätt in fatet mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills det fått fin färg.
  6. Nobisdressing: Lägg äggen i kokande vatten. Koka äggen i 2 minuter. Spola äggen kalla.
  7. Dela äggen, häll ut äggulan och den lösa vitan i en skål. Gröp ut äggvitan ur äggskalen med en tesked och lägg i bunken. 
  8. Skala och riv vitlöken. Tillsätt vitlök, vinäger, salt och peppar till äggen.
  9. Vispa försiktigt ner oljan i äggblandningen med en elvisp, en droppe i tagen från början och en fin stråle på slutet.
  10. Skär gräslöken fint och tillsätt den i dressingen.
  11. Servera morötter och sparris med dressing.
  12. Serveringsförslag: Denna rätt passar bra med varmrökt lax, lammstek eller kokta ägg.

För alla

Fri från laktos. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g grön sparris
  • 4 morötter (à ca 100 g)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka persilja
  • 2 dl riven prästost
  • 1/2 dl panko
Nobisdressing
  • 2 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 tsk rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 dl majsolja
  • 1 kruka gräslök
Serveringsförslag
  • lammstek
  • varmrökt lax
  • kokta ägg

Näringsvärde
Per portion

Energi 3645 kJ / 871 kCal