Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Prästost- och rotfruktsgratinerad lax med oliv och rosmarinfräst kål

Ett matigt och smakrikt recept på prästost- och rotfruktsgratinerad lax med oliv och rosmarinfräst kål. Du gör det av bland annat blomkål, broccoli, palsternacka, crème fraiche, citron, vitlök och kalamataoliver. Underbart gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Koka upp saltat vatten. Dela blomkål och broccoli i buketter. Koka dem i ca 2 minuter tills de är mjuka, börja med blomkålen och sen broccolin. Tag upp och spola dem kalla.
  3. Skala rotfrukterna och tärna dem fint, fräs dem i olja tills de är mjuka. Blanda i ost, crème fraiche och kryddor.
  4. Gör ett snitt i laxen och lägg den i en ugnssäker form. Vik upp laxen, krydda med salt och peppar, lägg rotfruktblandningen över laxen. Dela citronen och pressa ena halvan över laxen (resten av rotfruktsblandningen som inte fick plats på laxen får vara kvar i grytan).
  5. Ställ in laxen mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills temp är 56°C.
  6. Skala och skiva vitlöken, samt oliverna fint. Häll oljan i en kastrull och fräs vitlöken, oliverna och den repade rosmarinen utan att det tar färg. Tillsätt blomkål och broccoli fräs i 3-4 min.
  7. Krydda med salt och peppar och pressa den andra halvan av citronen över.
  8. Lägg upp kålen på tallriken ringla nu resterande rotfrukt blandningen över, lägg nu på laxen. Skär dillen och persiljan i stora bitar och strö över laxen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfri ost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 350 g blomkål
  • 300 g broccoli
  • 200 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 dl mild rapsolja
  • 150 g riven lagrad ost ex prästost
  • 2 dl crème fraiche
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 laxfiléer à 150 g
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 12 kalamataoliver
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
Lägg till i inköpslistan