Potatistortilla med rökt yoghurt och laxrom

12
2
Potatistortilla med rökt yoghurt och laxrom

Spansk klassiker i ny tappning! Några få droppar ”rök på flaska”, det vill säga liquid smoke, i yoghurten som potatisomeletten toppas med ger en oväntad och god smakeffekt tillsammans med sältan från forellrommen.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2014

Potatistortilla med rökt yoghurt och laxrom

Ingredienser

8 portioner
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
1 krm flytande liquid smoke (rökessens på flaska)
3 krm salt
2 krm peppar
250 g mjölig potatis
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk timjan
2 ägg
2 msk vispgrädde
50 g riven lagrad ost (gärna västerbotten)
80 g laxrom (alternativt rom av forell eller sik)
smör till formen

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av yoghurt, grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt och grädde till soja-, havre- eller risbaserad ersättning. Välj mjölkproteinfritt ost- och matfettsalternativ.
Innehåller ägg.

Gör så här

Tips

Om rommen är lös och rinnig kan det vara smart att ”hänga den”. Lägg rommen i en finmaskig sil och ställ den över en bunke i kylen fram till servering. Överflödig vätska droppar av. Rommen blir lättare att lägga upp och vätskar sig inte.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Anita

2021-04-04

Jättegott

Anna-lisa

2016-06-13

OK recept, skall prövas eftersom det dessutom är glutenfritt vilket gäller för mig.

Näringsvärde per portion

Energi 693 KJ / 165 kCal
Fett 12 g
Salt 1 g
Kolhydrater 7 g
Protein 8 g
Läs mer om näringsvärden