Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Potatistortilla med rökt yoghurt och laxrom

Spansk klassiker i ny tappning! Några få droppar ”rök på flaska”, det vill säga liquid smoke, i yoghurten som potatisomeletten toppas med ger en oväntad och god smakeffekt tillsammans med sältan från forellrommen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rör samman yoghurt och rökessens. Krydda med 1 tsk av saltet (för 8 portioner) och hälften av pepparn.
  3. Skala och grovriv potatis och lök.
  4. Stek potatis och lök i olivoljan på hög värme i en stekpanna ca 10 minuter under omrörning. Krydda med timjan, resterande salt och peppar. Ta från värmen.
  5. Vispa samman ägg, grädde och ost i en bunke. Blanda ner potatis och lök.
  6. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut potatissmeten till en jämn kaka. Ställ i mitten av ugnen tills den har fått färg, 15–20 minuter. Låt svalna.
  7. Skär tortillan i bitar och lägg på ett fat. Klicka på yoghurt och rom.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av yoghurt, grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt och grädde till soja-, havre- eller risbaserad ersättning. Välj mjölkproteinfritt ost- och matfettsalternativ.
Innehåller ägg.

Tips

Om rommen är lös och rinnig kan det vara smart att ”hänga den”. Lägg rommen i en finmaskig sil och ställ den över en bunke i kylen fram till servering. Överflödig vätska droppar av. Rommen blir lättare att lägga upp och vätskar sig inte.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 krm flytande liquid smoke (rökessens på flaska)
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 250 g mjölig potatis
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • 50 g riven lagrad ost (gärna västerbotten)
  • 80 g laxrom (alternativt rom av forell eller sik)
  • smör till formen
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 693 kJ / 165 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept